środa, 11 stycznia 2017

Jagodowa kusicielka



Lubicie piec? Ja lubię i piec, i jeść. Słodkości również kochają wszyscy członkowie mojej rodziny. Kiedy nasze córki mieszkały z nami, ciasto gościło na naszym stole bardzo często. Obecnie piekę znacznie rzadziej. Uwielbiam wypieki, w których słodkość masy przełamana jest orzeźwiającym smakiem kwaskowych owoców. Dziś pragnę Wam polecić Jagodową kusicielkę, ciasto „odkryte” trzy lata temu na
http://cookorama.net/ru/blog/torty/tort-chernichnoe-iskushenie.html

Cienka warstwa czekoladowego biszkoptu, a na niej pyszny mus jagodowy. Kusicielka smakuje fantastycznie i znika błyskawicznie. Polecam!
 Oto przepis:


Biszkopt:
4 jaja
¾ szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej (używam Basi - tortowej extra typ 405 lub tortowej orkiszowej typ 450)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Mus jagodowy:
400 g jagód
100 g cukru
100 g masła
200 g mleka w proszku
200 g jogurtu naturalnego
100 g dwukrotnie zmielonego twarogu
20 g żelatyny
Krem z mascarpone:
250 g serka mascarpone
40 g cukru pudru
200 g jagód


Wykonanie 


Przygotowujemy biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem do momentu uzyskania puszystej gęstej piany, dodajemy po jednym żółtku, następnie dosypujemy przesianą przez sito mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, skrobią ziemniaczaną i starannie mieszamy.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 27x27 cm wylewamy ciasto i pieczemy ok. 40 min w temp.
160°C . Ostudzony placek przecinamy na 2 części.
Przygotowujemy jagodowy mus:
Miękkie masło ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy.
Jagody miksujemy blenderem, dodajemy jogurt, ser, mleko w proszku i dokładnie miksujemy. Utarte z cukrem masło dodajemy do jagodowego musu i starannie mieszamy. Żelatynę zalewamy 1/3  szklanki gorącej wody, mieszamy do pełnego rozpuszczenia i, lekko schłodzoną, dodajemy do jagodowego musu. Ubijamy mikserem.
Jedną część placka wkładamy do formy, wylewamy jagodowy mus i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Przygotowujemy krem z mascarpone:
Opakowanie serka mascarpone ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy jagodami. Ponownie wstawiamy do lodówki​ na 1-2 godziny.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. na pewno nikt nie mógłby się oprzeć takiemu ciastu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Wygląda nieźle i smakuje rewelacyjnie,

      Usuń
  2. mniam

    torty wnukow wygladaly pieknie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również uwielbiam piec i jeść.Ciasto wygląda prześlicznie a torty dla wnuków jeszcze piękniejsze.

    OdpowiedzUsuń