sobota, 11 marca 2017

Sobota w ogrodzie i kuchni

Sobotę spędziłam bardzo pracowicie. Sporo czasu zabrało mi porządkowanie ogrodu. Niestety, wiele "roboty"jeszcze przede mną. Pierwszy raz od wielu lat, jesienią, nie udało mi się usunąć z trawnika opadłych liści, a drzew liściastych u mnie niemało. Jesienne porządki uniemożliwiła mi choroba (powikłanie po jakimś wirusie), która ciągnęła się cztery miesiące. Zaczęłam więc dziś powoli nadrabiać porządkowe zaległości. Przy okazji, z ogromną przyjemnością obserwowałam budzącą się do życia wiosnę. Czekam z niecierpliwością na jej przybycie w pełnej krasie. .






Sobota upłynęła mi także pod znakiem szaleństwa w kuchni. Przygotowałam wiele potraw, w tym kilka na imieniny Mamy - Krystyny.  I choć to nie urodziny, tradycyjnie  wykonałam tort. Pokażę go w kolejnym poście. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na szybką przekąskę oraz pyszne smoothie.

Szynka parmeńska z serkiem i rucolą - przepis:
Składniki:
2 opakowania szynki parmeńskiej (ja używam szynki szwardzwaldzkiej lub włoskiej surowej suszonej)
1 opakowanie rucoli
1 opakowanie serka typu philadelphia (można użyć innego, np. sałatkowo-kanapkowego)
orzeszki piniowe (niekoniecznie)

Plastry szynki posmarować serkiem, ułożyć na nich umytą rucolę i zwinąć w ruloniki. Ułożyć na półmisku i posypać orzeszkami.
Przygotowanie tej przekąski to raptem 5 minut. Ładnie wygląda i dobrze smakuje.


No i cudowne smoothie, którego przepis znalazłam tu. Polecam, polecam i jeszcze raz polecam.

Hawajskie smoothie jagodowe - przepis:
Składniki (na 2 duże szklanki deserowe):
warstwa hawajska:
1 pomarańcza, obrana ze skórki i pozbawiona pestek, pokrojona w plasterki
2 mrożone banany pokrojone w plasterki
1 mango
1/4 soku pomarańczowego
warstwa jagodowa:
1 szklanka mrożonych jagód (lub mieszanki owoców leśnych - do kupienia np. w Lidlu lub Kauflandzie)
1 banan
1 opakowanie jogurtu jagodowego

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania warstwy hawajskiej umieścić w blenderze i zmiksować. Przełożyć do szklanek.
Podobnie postąpić z komponentami części jagodowej. Przygotowaną masę delikatnie wyłożyć na warstwę hawajską.


Pozdrawiam wiosennie!

11 komentarzy:

  1. Bombę witaminową spożyłabym w oka mgnieniu. Pierwsze przekąski także, ale od czasów odmiennych lękam się nawet wędzonych specyfików. Szyneczki nie zjem bowiem psychika odmówiłaby mi posłuszeństwa;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smoothie rewelacyjne. Gdybyś się pojawiła dziś, jak planowałaś, byłoby bombowo!

      Usuń
  2. Ja też trochę czasu spędziłam dzisiaj na polu. Czekam na ten tort, jestem bardzo ciekawa jak wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie przed chwilą uporałam się z nim. Takie ostateczne dopieszczanie. Pozdrawiam.

      Usuń
  3. u mnie jeszcze tak zimno :(
    A to smoothie takie letnie, radosne, na poprawę humoru:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolorowe smoothie wyraża moją tęsknotę za ciepełkiem. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Doroto ! Wiem ile pracy trzeba włożyć w wiosenne ogarnięcie ogrodu. U mnie podobnie: mam wokół las, a u siebie też sporo drzew - mimo jesiennego grabienia, cała masa liści do uprzątnięcia. Szynkę z rukolą i serkiem bardzo preferuję, a takiego fajnego smoothie jeszcze nie piłam ,ale wygląda tak pięknie, że chętnie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio bardzo często przygotowuję różne wersje smoothie. Bajecznie kolorowe.Przyspieszam nadejście wiosny i lata, które uwielbiam. Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Piękne, wiosenne zdjęcia. A po "części kulinarnej" aż chce się lata..

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dzis zielone smoothie - ananas, ogórek , avokado , duzo kiwi , limonka i woda ....

    OdpowiedzUsuń