Zdecydowanie jedne z najsmaczniejszych ciastek, jakie ostatnio piekłam. Są chrupiące i smakują karmelowo. a swój niesamowity smak zawdzięczają dark muscovado. To ciemnobrązowy, nierafinowany cukier wytwarzany z trzciny cukrowej poprzez odparowanie czystej melasy. Jest uznawany za zdrowszy zamiennik białego cukru.
Przepis na te ciastka przesłała mi Ania, koleżanka ze szkolnej licealnej ławy. Jak się okazało, autorką tych pyszności jest Dorota z bloga Moje wypieki. Jedyną zmianą jakiej dokonałam w stosunku do oryginalnej receptury było zmniejszenie proponowanej ilości białego cukru (z 3/4 - 1 szklanki do 1/2 szklanki), a zwiększenie z 1/4 szklanki do 1/3 - muscovado. Ciastka i tak okazały się bardzo słodkie. Następnym razem zredukuję dosładzanie do minimum. Myślę również o zamianie mąki pszennej np. migdałową.
Nie dajcie się namawiać! Upieczcie te ciasteczka!
Ciastka owsiane - przepis:
200 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki cukru dark muscovado
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki pszennej (u mnie Basia tortowa)
1/2 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2.5 szklanki płatków owsianych, najlepiej tzw. górskich
1. Miękkie masło z białym cukrem utrzeć na puszystą masę.
2. Dosypać dark muscovado i dalej ucierać.
3. Dodać jajko oraz waniliowy ekstrakt i zmiksować.
4. Wsypać mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Miksować do otrzymania jednolitej masy.
6. Z ciasta formować niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Ułożyć je na wyłożonej pergaminem blasze w dość dużych odstępach (sporo urosną). Używając łyżki kuleczki spłaszczyć.
7. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 minut. Ciasteczka powinny być lekko brązowe.
Smacznego!
Dorota
Aż mi zapachniały te ciasteczka, mam nawet cukier, który pokazałaś :))) Trzeba będzie upiec:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Proponuję zmniejszyć ilość białego cukru. Ciasteczka i tak będą słodkie.
UsuńPrzesyłam moc serdeczności:)
Często robię owsiane ciastka, ale używam cukru kokosowego i olej kokosowy zamiast masła.
OdpowiedzUsuńAle tym razem mam zamiar dać płatki owsiane i wiórki kokosowe w stosunku 1:1 i zamiast cukru kokosowego daktyle. Poza tym to ja je zawsze piekę na oko (choć podobno na oko to chłop w szpitalu umarł) i zawsze jestem bardzo ciekawa co z tego wyjdzie. Na ogół zawsze szybko znikają. No i nie daję mąki pszennej tylko albo wcale jej nie daję albo daję mąkę owsianą lub migdałową lub- rozgotowana na paćkę kaszę jaglaną. Muszę gdzieś upolować mąkę kasztanową.
Serdeczności;)
Myślę, że w Berlinie bez problemu kupisz mąkę kasztanową. Kilka lat temu, gdy istniała jeszcze u nas sieć delikatesów Janicka, można było tę mąkę dostać. Najczęściej zamiast mąki pszennej używam migdałowej albo orzechowej.
UsuńPozdrawiam:)
Właśnie popijam poranną kawusię i czuję zapach Twoich ciasteczek. Mniammm... pychota na pewno! Ja też zawsze redukuję cukier do połowy, nie lubię zbyt słodkich wyrobów. I oczywiście używam trzcinowego. Dobrego dnia Dorotko!
OdpowiedzUsuńOj, wcale się nie dziwię, że zapach tych ciasteczek dotarł do Ciebie. Pachną i smakują obłędnie.
UsuńPozdrawiam:)
Miło takie schrupać:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie zgadzam się z Tobą:)
UsuńNajczęściej chrupiesz z mlekiem?; )
UsuńNie lubię mleka! Z kawą albo herbatą:)
UsuńDo książki :)
UsuńJa robię owsiane ciasteczka owsiane bez jajka , ale z bananem. Pozdriam.
OdpowiedzUsuńTeż świetny pomysł.
UsuńPozdrawiam:)
Super, właśnie szukałam przepisu na ciasteczka owsiane, chętnie skorzystam z Twojego :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńMadziu, będziesz zachwycona smakiem tych ciastek. Polecsm:)
UsuńZarówno słodkości z dodatkiem płatków owsianych, jak i cukru dark muscovado (ma tak niesamowity smak!)zawsze mocno mnie kuszą, że nie musisz długo mnie na ich przygotowanie namawiać. Muszę je zrobić :)
OdpowiedzUsuńDorotka zrobilam te ciasteczka są przepyszne i mnie cukru dałam
OdpowiedzUsuńBardzo cieszę się, Tereniu, że i Tobie ciasteczka smakowały:)
UsuńOwsiane ciasteczka od jakiegoś sa bardzo popularne i nie ma co się dziwić bo są bardzo smaczne. Takiego cukru to ja tu napewno nie znajdę , także zostaje mi tylko taki jaki dostępny jest na miejscu :) Dorotko ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńAniu, cukier muscovado jest niezbędny. To on właśnie nadaje ciastkom niesamowity smak.
UsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Uwielbiam ciasteczka owsiane!
OdpowiedzUsuńJa także:)
Usuńsuper ciasteczka
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńświetne te ciasteczka, idealne na drugie śniadanie lub przekąskę
OdpowiedzUsuń