piątek, 24 lutego 2017

Kahlua


Bohaterem dzisiejszego posta jest 20%, ponoć jeden z najlepiej sprzedających się na świecie, meksykański likier. I choć jest kawowy, to smakuje zupełnie inaczej niż inne kawowe likiery.
25 lat temu, u koleżanki, po raz pierwszy miałam okazję  delektować się drinkiem z Kahluą. Była to uproszczona wersja drinka znanego pod nazwą Alfonso XIII (proporcje: 1/3 likieru, 2/3 mleka oraz kilka kostek lodu). Dla mnie wielkie odkrycie!

Choć ćwierć wieku temu trunek ten był w Polsce trudno dostępny,  udało nam się kilka razy flaszeczkę zdobyć. Dziś można go bez problemu kupić, ale do tanich nie należy. Butelka o pojemności 700 ml kosztuje ponad 70 zł.
W 1995 r. mój mąż będąc na kilkumiesięcznym stażu w USA, spotkał się z mieszkającą w Nowym Jorku naszą wspólną koleżanką.  No i ...  Jola podarowała mu przepis na nasz ulubiony meksykański likierek  Zaraz po powrocie "stażysty", zabraliśmy się do dzieła. Domowym sposobem Kahluę przygotowaliśmy kilka razy i śmiało mogę stwierdzić, że nie była gorsza od oryginału. Odpowiadała mi nawet bardziej, bo nie była tak bardzo słodka.
Z ilości składników z oryginalnej receptury można sporządzić tego trunku dla pułku wojska, więc w nawiasie podaję wersję okrojoną do 1/2.
KAHLUA - meksykański likier kawowy - przepis
Składniki (w oryginale podane były w uncjach, a niżej już przeliczone i podane wg naszych miar):
cukier - 2,25 kg  (1.125)
woda  - 6 i 3/4 szklanki  (3,37)
laska wanilii  -  15,24 cm  (7,62)
wódka czysta  - 2,27 l  (1,135)
gliceryna spożywcza  -  6 łyżek stołowych  (3)
kawa rozpuszczalna granulowana (sucha) - 1 i 1/3 szklanki  (0,66) (można ją kilka godzin "przemrozić" w zamrażalniku)
Wykonanie:
Część I
Do garnka wlać 6 szklanek wody, wsypać  2,25 kg cukru i wanilię. Gotować na wolnym ogniu 30 minut, często mieszając. Odstawić  do wystudzenia.
Część II
Do drugiego naczynia wlać 3/4 szklanki wody i 6 łyżek gliceryny, wsypać kawę. Lekko podgrzewać do momentu osiągnięcia płynnej konsystencji.

2,27 l alkoholu wlać do wystudzonej mieszanki z części I, następnie połączyć z częścią II. Rozlać do butelek, zakręcić, odstawić na miesiąc i ... uzbroić się w cierpliwość. Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.



Pewnie zastanawiacie się, gdzie można kupić glicerynę spożywczą (nie kosmetyczną!)? Przed laty kupowałam w aptece, teraz można ją nabyć sklepach ze słodkimi dekoracjami cukierniczymi, tych stacjonarnych lub internetowych, np.tutajtutaj  lub tutaj.

Kahlua jest składnikiem wielu ciekawych drinków. Oto przepisy na dwa z nich:

La cucaracha (karaluch)
1 część Kahlua
1 część tequila
Banana monkey  (1 us fl oz - uncja = 29.57 ml)
1 i 1/2 uncji likieru kawowego Kahlua
1/2 uncji płynnej czekolady
1 uncja kremu kokosowego (Coco cream w puszcze można kupić w supermarketach  lub użyć mleka kokosowego)
2 uncje mleka lub słodkiej 30% śmietanki
1/2 banana
kruszony lód

Wszystkie składniki zmiksować. Kalorii od groma, ale jak smakuje!!!

 Na koniec zdjęcie pysznego drinka zawierającego Kahluę, niestety, nazwy nie pamiętam.

8 komentarzy:

  1. Ładnie ten drink wygląda. Tego likieru nigdy nie piłam, ciekawa jestem jak smakuje ten zrobiony przez ciebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Likier przygotowany z podanego przepisu jest dosłownie identyczny jak oryginalny, ale ciut mniej słodki. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Moja mama bardzo go zawsze lubiła,jedną butelkę trzymała ile się da, pijąc okazjonalnie;) ja osobiście alkoholu praktycznie nie pijam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podczas urlopu, gdy nie muszę prowadzić samochodu, zdarza mi się wypić winko lub fajnego drinka. Poza tym - sporadycznie.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Nie tylko brzmi, ale i smakuje ciekawie. Zachęcam do degustacji. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń