sobota, 12 października 2019

Zapiekanka z włoskiej kapusty

Czasami na wyrost kupuję warzywa i owoce. Potem, żeby ich nie wyrzucać, na gwałt muszę coś przygotować. Tak właśnie było z główką włoskiej kapusty. Zastanawiałam się, co z niej wyczarować i zupełnie przypadkiem trafiłam na program Włoska kuchnia Benedetty. Piękna Włoszka, jakby słysząc moje pytanie, podsunęła mi przepis na pyszną zapiekankę.  Naprawdę, wyjątkowo smaczną. Moi goście byli nią zachwyceni.
 Może i Wy skusicie się?
Benedetta przygotowała to danie w małych kokilkach, ja - w ceramicznym garnku o średnicy 23 cm. 
Zapiekankę robiłam już kilka razy i zawsze zjadana była z wielką przyjemnością.  
Niżej zdjęcia w dwóch wersjach, jedna z sosem serowo-śmietanowym, druga bez.






Zapiekanka z włoskiej kapusty z sosem śmietanowo-serowym - przepis:)


1 główka kapusty włoskiej
3 średniej wielkości szalotki
480 g ricotty (u mnie wiedeński ser ricotta "sery z Goliszewa" - o strukturze twarogu)
150-200 g szynki gotowanej (w plasterkach)(w oryginale mielona mortadela)
50 g tartego parmezanu
2 jajka
sól, pieprz do smaku 
3 łyżki masła

sos śmietanowo-serowy:

150 ml śmietanki 30%
100 g startego parmezanu
sól, pieprz do smaku

1. Liście kapusty sparzyć. Muszą być miękkie. Następnie wyciąć zgrubienia.
2. Pozostały środek kapusty drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzany na patelni olej wraz z szalotką również drobno pokrojoną.  Chwilę smażyć. Przełożyć na miskę. Ostudzić.
3. Plasterki szynki pokroić w kosteczkę. Przenieść do miski. Dodać starty na drobnych oczkach tarki parmezan, ricottę oraz jajka. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać wszystkie składniki.
4. Żaroodporną ceramiczną foremkę wysmarować dokładnie masłem, wyłożyć dno i boki sparzonymi, miękkimi liśćmi kapusty. Wyłożyć farsz, wyrównać. Na wierzch położyć masło w cienkich plasterkach. Przykryć kapustą, a jej wierzch posypać parmezanem.
5. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku ok. 20 - 25 minut.
6. Przygotować sos.  Do rondelka wlać śmietanę, dodać starty parmezan. Często mieszając, gotować na małym ogniu tak długo, aż sos zgęstnieje.
7. Zapiekankę podawać polaną sosem śmietanowo-serowym.





Polecam:)

56 komentarzy:

  1. jaka efektowna! Koniecznie spróbuję ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta zapiekanka skojarzyła mi się z wegańskim tortem kapuścianym który widziałam na blogu i w książce kucharksije Magdaleny Gembackiej - taka wersja gołabków ale inaczej. Nie robiłam ale fajnie wyglada ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapiekanka ciekawie wygląda i wspaniale smakuje. Dla mnie ten farsz jest odkryciem. Nie znam, niestety, ani książki, ani bloga M. Gembackiej.
      Serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Farsz nie dla mnie bo mięso ale można weganizować :)

      Blog to ammiam.pl :)

      Usuń
  3. Ostatnio odkryłam włoska kapustę jako dodatek do surówki. Swietnie smakowała. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surówki z kapusty są smaczne i zdrowe.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Chętnie podpatrzę przepis:)))zapiekanka wygląda wspaniale:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, gwarantuję, że zachwycisz się smakiem zapiekanki. Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Rewwlacyjny pomysł, u mnie też nic nie może się zmarnować ☺

    OdpowiedzUsuń
  6. jestem ogromną miłośniczką kapusty:D omom ;) na samą myśl o takim daniu mam ślinotok;p obserwuję z miłą chęcią i zapraszam serdecznie do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. You have a wonderful blog! The topics you write about are very close to me. Thank you for sharing your thoughts!

    I follow you through GFC! If you want, go to my blog :)

    MY NEW POST: EVERY SECOND IS AN OPPORTUNITY♥

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy pomysł. Nie sądziłam, że z kapusty można wyczarować takie cuda ☺️

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawa zapiekanka, na pewno świetnie smakuje :)
    Ściskam serdecznie, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapiekanka jest naprawdę pyszna. I ja Cię serdecznie ściskam, Agness:)

      Usuń
  10. Ooo.. to chyba coś pysznego! Warto spróbować. dziękuję za podpowiedź, bo generalnie kapustę bardzo lubię. Pozdrawiam, Pola :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pomysł, trochę przypomina coś w stylu tortu gołąbkowego :) też oglądam czasami program Włoska kuchnia Benedetty i inspiruję się Jej pomysłami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Benedetta przygotowała małe porcyjki w żaroodpornych kokilkach, ja - coś na wzór tortu.
      Programy kulinarne wielokrotnie bywają dla mnie inspiracją:)

      Usuń
  12. Dorotko jestem pod wrażeniem przepisu tylko ja tu nie mam włoskiej kapusty a wiem, że jest dobra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mnie, Aniu, zaskoczyłaś! Może pekińska by się sprawdziła?

      Usuń
  13. Nie w moim stylu kulinarnym,ale na pewno dobra 💘

    OdpowiedzUsuń
  14. Kombinuję czym zastąpić szynkę. Może pieczarki by się nadawały?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z grzybkami też może nieźle smakować. I jeszcze jakieś dodatkowe przyprawy by się przydały, żeby zapiekanka nie była zbyt mdła:)

      Usuń
  15. Pomysł fajny, ale niestety nie dla mnie. Nie przepadam za takimi kulinariami, ale na pewno mojej mamie by przypadła do gustu :) Tak czy siak na pewno oryginalne!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Dorotko kusisz ta zapiekanką.Przepis zapisałam. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Przzepis w sam raz dla mojej córki i męża idealny Dorotko pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Fajny pomysł :) Czasem takie inspiracje, pomysły spadają nam z nieba i wpisują się na stałe do domowego menu:) Z przyjemnością przetestuję kiedyś ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak właśnie było z przepisem na tę zapiekankę.

      Usuń
  19. wygląda bardzo smacznie! zapisuje przepis :)

    codziennyuzytek.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. wygląda znakomicie, pewnie smakuje równie dobrze

    OdpowiedzUsuń
  21. Ależ ta zapiekanka kusi. Coś dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
  23. Kuchnia gruzińska jest superowa, jak jesteśmy w Krakowie, zawsze wpadamy do gruzińskiej knajpki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie miałam, niestety, okazji próbować gruzińskich dań w polskich restauracjach.

      Usuń
  24. A burger method may very well be shown to be able to primary college college students, nonetheless it functions designed for PhD-level people at the same time. https://imgur.com/a/ww2qt3J https://imgur.com/a/L6JXnnm https://imgur.com/a/HNvpmRo https://imgur.com/a/2yltrU1 https://imgur.com/a/lljhiHA https://imgur.com/a/qL1dhhW https://imgur.com/a/tnS0ryn

    OdpowiedzUsuń
  25. Zrobiłam wczoraj na obiad, wszystkim bardzo smakowała. :)

    OdpowiedzUsuń