Może i Wy skusicie się?
Benedetta przygotowała to danie w małych kokilkach, ja - w ceramicznym garnku o średnicy 23 cm.
Zapiekankę robiłam już kilka razy i zawsze zjadana była z wielką przyjemnością.
Niżej zdjęcia w dwóch wersjach, jedna z sosem serowo-śmietanowym, druga bez.
Zapiekanka z włoskiej kapusty z sosem śmietanowo-serowym - przepis:)
1 główka kapusty włoskiej
3 średniej wielkości szalotki
480 g ricotty (u mnie wiedeński ser ricotta "sery z Goliszewa" - o strukturze twarogu)
150-200 g szynki gotowanej (w plasterkach)(w oryginale mielona mortadela)
50 g tartego parmezanu
2 jajka
sól, pieprz do smaku
3 łyżki masła
3 łyżki masła
sos śmietanowo-serowy:
150 ml śmietanki 30%
100 g startego parmezanu
sól, pieprz do smaku
1. Liście kapusty sparzyć. Muszą być miękkie. Następnie wyciąć zgrubienia.
2. Pozostały środek kapusty drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzany na patelni olej wraz z szalotką również drobno pokrojoną. Chwilę smażyć. Przełożyć na miskę. Ostudzić.
3. Plasterki szynki pokroić w kosteczkę. Przenieść do miski. Dodać starty na drobnych oczkach tarki parmezan, ricottę oraz jajka. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać wszystkie składniki.
4. Żaroodporną ceramiczną foremkę wysmarować dokładnie masłem, wyłożyć dno i boki sparzonymi, miękkimi liśćmi kapusty. Wyłożyć farsz, wyrównać. Na wierzch położyć masło w cienkich plasterkach. Przykryć kapustą, a jej wierzch posypać parmezanem.
5. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku ok. 20 - 25 minut.
6. Przygotować sos. Do rondelka wlać śmietanę, dodać starty parmezan. Często mieszając, gotować na małym ogniu tak długo, aż sos zgęstnieje.
7. Zapiekankę podawać polaną sosem śmietanowo-serowym.
jaka efektowna! Koniecznie spróbuję ten przepis:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam:)
UsuńTa zapiekanka skojarzyła mi się z wegańskim tortem kapuścianym który widziałam na blogu i w książce kucharksije Magdaleny Gembackiej - taka wersja gołabków ale inaczej. Nie robiłam ale fajnie wyglada ;)
OdpowiedzUsuńZapiekanka ciekawie wygląda i wspaniale smakuje. Dla mnie ten farsz jest odkryciem. Nie znam, niestety, ani książki, ani bloga M. Gembackiej.
UsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Farsz nie dla mnie bo mięso ale można weganizować :)
UsuńBlog to ammiam.pl :)
Ostatnio odkryłam włoska kapustę jako dodatek do surówki. Swietnie smakowała. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńSurówki z kapusty są smaczne i zdrowe.
UsuńPozdrawiam:)
Chętnie podpatrzę przepis:)))zapiekanka wygląda wspaniale:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńReniu, gwarantuję, że zachwycisz się smakiem zapiekanki. Pozdrawiam:)
UsuńRewwlacyjny pomysł, u mnie też nic nie może się zmarnować ☺
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis uważasz za ciekawy:)
Usuńjestem ogromną miłośniczką kapusty:D omom ;) na samą myśl o takim daniu mam ślinotok;p obserwuję z miłą chęcią i zapraszam serdecznie do siebie:)
OdpowiedzUsuńPędzę z rewizytą. Dziękuję za odwiedziny:)
Usuńa bardzo proszę:) i czekam na więcej:D
UsuńCiekawy pomysł. Nie sądziłam, że z kapusty można wyczarować takie cuda ☺️
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńWarto spróbować:)
OdpowiedzUsuńThank you:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa zapiekanka, na pewno świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńŚciskam serdecznie, Agness:)
Zapiekanka jest naprawdę pyszna. I ja Cię serdecznie ściskam, Agness:)
UsuńOoo.. to chyba coś pysznego! Warto spróbować. dziękuję za podpowiedź, bo generalnie kapustę bardzo lubię. Pozdrawiam, Pola :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować! Z czystym sumieniem polecam:)
UsuńSuper pomysł, trochę przypomina coś w stylu tortu gołąbkowego :) też oglądam czasami program Włoska kuchnia Benedetty i inspiruję się Jej pomysłami :)
OdpowiedzUsuńBenedetta przygotowała małe porcyjki w żaroodpornych kokilkach, ja - coś na wzór tortu.
UsuńProgramy kulinarne wielokrotnie bywają dla mnie inspiracją:)
Dorotko jestem pod wrażeniem przepisu tylko ja tu nie mam włoskiej kapusty a wiem, że jest dobra :)
OdpowiedzUsuńTo mnie, Aniu, zaskoczyłaś! Może pekińska by się sprawdziła?
UsuńNie w moim stylu kulinarnym,ale na pewno dobra 💘
OdpowiedzUsuńKombinuję czym zastąpić szynkę. Może pieczarki by się nadawały?
OdpowiedzUsuńZ grzybkami też może nieźle smakować. I jeszcze jakieś dodatkowe przyprawy by się przydały, żeby zapiekanka nie była zbyt mdła:)
UsuńPomysł fajny, ale niestety nie dla mnie. Nie przepadam za takimi kulinariami, ale na pewno mojej mamie by przypadła do gustu :) Tak czy siak na pewno oryginalne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dorotko kusisz ta zapiekanką.Przepis zapisałam. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńFajne danie, coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńPrzzepis w sam raz dla mojej córki i męża idealny Dorotko pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam, Tereniu. Może i Ty się skusisz?
UsuńFajny pomysł :) Czasem takie inspiracje, pomysły spadają nam z nieba i wpisują się na stałe do domowego menu:) Z przyjemnością przetestuję kiedyś ten przepis :)
OdpowiedzUsuńI tak właśnie było z przepisem na tę zapiekankę.
Usuńwygląda bardzo smacznie! zapisuje przepis :)
OdpowiedzUsuńcodziennyuzytek.pl
super propozycja
OdpowiedzUsuńwygląda znakomicie, pewnie smakuje równie dobrze
OdpowiedzUsuńZapiekanka smakuje wybornie:)
UsuńAleż ta zapiekanka kusi. Coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńBardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńA skuszę się, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńDonoszę, że zapiekanka smakowała :)
UsuńBardzo się cieszę. Lubię takie donosy!
UsuńKuchnia gruzińska jest superowa, jak jesteśmy w Krakowie, zawsze wpadamy do gruzińskiej knajpki :)
OdpowiedzUsuńNie miałam, niestety, okazji próbować gruzińskich dań w polskich restauracjach.
UsuńA burger method may very well be shown to be able to primary college college students, nonetheless it functions designed for PhD-level people at the same time. https://imgur.com/a/ww2qt3J https://imgur.com/a/L6JXnnm https://imgur.com/a/HNvpmRo https://imgur.com/a/2yltrU1 https://imgur.com/a/lljhiHA https://imgur.com/a/qL1dhhW https://imgur.com/a/tnS0ryn
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj na obiad, wszystkim bardzo smakowała. :)
OdpowiedzUsuń