Ziemniaczane talarki z pastą z awokado - przepis:
6 dużych ziemniaków (u mnie fioletowe)
4 łyżki oliwy z oliwek
1 - 2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
4 łyżki startego na tarce żółtego sera (u mnie cheddar)
3 jaja ugotowane na twardo
1 awokado
1 opakowanie śmietankowego serka Philadelphia
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny do skropienia awokado
natka pietruszki do dekoracji
*Ziemniaki obrać, pokroić na centymetrowej grubości plastry, gotować w osolonej wodzie (w zależności od gatunku) ok. 5 - 7 minut.
Odcedzić i zostawić do ostygnięcia.
Wystudzone ziemniaczane talarki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Do miseczki wlać 4 łyżki oliwy, dodać sól, mielony pieprz, tymianek i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wymieszać.
Silikonowym pędzlem otrzymaną mieszanką smarować ziemniaczane plastry. Posypać serem startym na tarce z drobnymi oczkami. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku z termoobiegiem ok. 20 minut.
*Ugotowane na twardo jajka, obrane ze skórki i skropione sokiem z cytryny awokado oraz serek zmiksować razem z przyprawami na gładką pastę.
Na chłodnych plastrach ziemniaków łyżeczką (lub używając rękawa cukierniczego z tylką) układać porcje serowej pasty, posypać posiekaną natką pietruszki.
Pozdrawiam:)
Świetny pomysł na przegryzkę, bardzo lubię ziemniaki z takimi pastami, ja często robię ziemniaki faszerowane na tej zasadzie, ale takie plastry to świetny i ciekawy pomysł, na pewno wykorzystam tę wersję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci. Nie wyobrażam sobie bym mogła całkowicie zastąpić je kaszą lub wyeliminować.
UsuńSerdeczności przesyłam:)
Wyglądają wspaniale:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńCiekawy przepis. Talarki wyglądają kusząco.
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńSuper pomysł :) prosto, a jednocześnie wykwintnie :)
OdpowiedzUsuńI smacznie:)
UsuńSuper wygląda ta przekąska i już czuję, że to coś dla mnie, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńI już je lubię i już jutro je zrobię :) ostatnio chodzi za mną coś ciekawego, coś nietypowego, coś innego i smacznego :) myślę że będą mi smakowały bo wyglądaja obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWiesz co dobre! Polecam:)
Usuńdaj znać,jak znów je przygotujesz.kolejny raz wpadniemy:)A.
OdpowiedzUsuńOczywiście!
UsuńNareszcie znalazłam przepis. Przeczytałam, zapomniałam gdzie...ale takie ziemniaczki zrobiłam. Co prawda trochę inaczej, ale były pyszne.
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie <3
OdpowiedzUsuńGenialny przepis! Koniecznie muszę przetestować!
OdpowiedzUsuń