Zupa ze świeżych ogórków - przepis:
5-6 dużych ogórków
1 łyżka masła
1/2 litra bulionu drobiowego (lub 1 kostka rosołku KNORR)
1 serek kremowy topiony lub ser brie
1/2 pęczka koperku
czarny pieprz mielony
1-2 łyżki śmietany 18% - niekoniecznie
Ogórki obrać, przeciąć wzdłuż na połowę i usunąć pestki. Pokroić w kostkę (ok. 1,5 cm). W garnku rozpuścić masło, dorzucić pokrojone ogórki. Wlać bulion (lub wodę, jeśli użyjemy kostki rosołowej). Ciecz powinna zakrywać ogórki. Gotować na małym ogniu do momentu, gdy ogórki będą szkliste. Dodać kostkę topionego serka (w przypadku sera brie należy ściąć twarde części), mieszać do jego rozpuszczenia. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Posypać posiekanym koperkiem. Można również zabielić śmietaną.
Zupa jest bardzo smaczna. Przygotowuje się ją błyskawicznie. Polecam.
'Da'
OdpowiedzUsuńW niedzielę będzie:)
UsuńBardzo apetyczna zupka :) Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńPyszna jest:)
UsuńA ja zamiast pieprzu daję curry i kurkumę. I częściej robię tę zupę z cukinii. Poza tym dla tych, którym szkodzi tradycyjna mizeria,można zrobić mizerię właśnie z cukinii- koniecznie cukinię obrać, cieniutko zheblować na szatkownicy, posolić, dodać albo domowy ocet jabłkowy albo sok z cytryny, rozrzedzony nieco wodą i koniecznie koperek.
OdpowiedzUsuńMiłego;)
Muszę wypróbować Twoją wersję zupki. Dziękuję również za przepis na mizerię z cukinii. Obrodziła w tym roku. Już nie mam pomysłu na nią. Pozdrawiam:)
UsuńNie próbowałam. Zapisuję:)
UsuńDorotko, cukinie możesz zrobić tak samo jak ogórki w occie. Na zimę będą "jak znalazł".
UsuńDziękuję, na pewno zrobię cukinię w occie.
UsuńWypróbowałam wersję ogórkowej z kurkumą i curry. Delikatnie pikantna. Przepyszna. zupełnie inna niż moja:)
UsuńJadłam raz taka zupę ze świeżych ogórków i miło wspominam :)
OdpowiedzUsuńWarto przypomnieć sobie jej smak, bo przygotowanie jej ne jest pracochłonne.
Usuńtakiej zupy jeszcze nie jadłam, smakowita :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Mojej rodzinie bardzo smakuje:)
UsuńI to jest taki przepis... Aaaaaaa! Dziękuję. Po pierwsze zaskoczona jestem, bo nie wiedziałam, że można, a sama chyba bym na to nie wpadła, po drugie, jakieś dziwne mam w tym roku ogórki, bo są maciupkie w jeden dzień, a w drugi- trzeci ogromne baniaki, z którymi nie wiadomo już co zrobić.... zrobię zupę :)
OdpowiedzUsuńNa pewno nie będziesz żałować, że ją ugotowałaś. Jest pyszna. Dodałam również wg sugestii anabell kurkumy i curry. Rewelacja:)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZupa jest wyjątkowo smaczna. Polecam z czystym sercem:)
UsuńPyszna zupka! Już bardzo długo takiej nie jadłam... dzięki za inspirację :-))
OdpowiedzUsuńJa też miałam długą przerwę w gotowaniu (i jedzeniu) tej zupy. Pozdrawiam:)
Usuń