niedziela, 28 października 2018

Ciasto dyniowe

Sezon dyniowy trwa w najlepsze. Czytam, że z tego kulinarnego skarbu gotujecie zupy lub przygotowujecie pyszne desery.  A ja zaspałam! Dopiero kilka dni temu przyszło opamiętanie. Zaczęłam nadrabiać stracony czas i wykorzystywać dynię na potęgę. Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z jej dodatkiem. Jest wilgotne, pysznie korzenne, pachnące świętami. Zachęcam do jego przygotowania.


Inspiracja

Ciasto dyniowe - przepis (tortownica o średnicy 23 cm):

2 pełne szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka korzennej przyprawy do pierników
0,5 łyżeczki soli
2/3 szklanki oleju rzepakowego
4 jaja
1 szklanka cukru (najlepiej brązowego)
1 szklanka dyniowego puree
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Warstwa serowo-śmietanowa:

500 g serka mascarpone
200 g śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru (można dodać więcej)

1/2 szklanki dyniowego puree
2 łyżeczki żelatyny

Puree z dyni:
Dynię wraz ze skórką pokroić na małe kawałki, usunąć pestki i piec na wyłożonej pergaminem blasze w temperaturze 180 stopni ok. 40 min. Należy pamiętać, żeby dynię układać skórką do dołu. Gdy jest miękka wyłączyć piekarnik i ostudzić.
Oddzielony od skórki miąższ włożyć do pojemnika blendera i zmiksować na gładkie puree. 

Ciasto:  
W misce umieścić składniki sypkie (bez cukru): przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, korzenną przyprawę do piernika i sól. Dokładnie wymieszać.
Do drugiej miski wlać olej, dodać jaja, dyniowe puree, ekstrakt waniliowy oraz cukier. Miksować do połączenia wszystkich składników.
Następnie mokre składniki wlać do miski z mąką i przy użyciu miksera dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem formy i piec ok. 45 min (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.
Górkę z upieczonego i schłodzonego ciasta ściąć. Można ją pokruszyć i posypać wierzch masy śmietanowej. 
Ja muszę pracować nad silną wolą, bo odkrojone, jeszcze  gorące ciasto prawie w całości spałaszowałam.  

Masa serowo-śmietanowa:
Zimny ser mascarpone i kremówkę ubijać mikserem. Dodać cukier puder i jeszcze chwilę miksować. 
2/3 masy wyłożyć na ciasto dyniowe i wyrównać.  
Do pozostałego kremu śmietanowego dodać dyniowe puree. Z połowy szklanki odłożyć 1 łyżkę puree. 
Do kubeczka wsypać 2 łyżeczki żelatyny, zalać ją niewielką ilością zimnej wody (80 ml) i odstawić do napęcznienia (ok. 10 min).
Żelatynę podgrzać w mikrofalówce lub wstawić kubek do rondelka z gorącą wodą i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Gdy nieco ostygnie dodać łyżkę dyniowego puree, dokładnie wymieszać, przelać do masy śmietanowo-dyniowej i połączyć chwilę miksując.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką. Dekorować wg uznania.






Na koniec zdjęcie kwitnącej różyczki z mojego ogrodu.



Pozdrawiam:)

17 komentarzy:

  1. Fajne ciasto! U mnie dynia króluje od początku października!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś na obiad był gulasz w sosie dyniowo-pomidorowym. Boski ten sos, łyżka w nim niemal stała.Bez grama zagęszczacza.
    Muszę jeszcze zrobić chutney z dyni.I bezglutenowe ciasto dyniowo-czekoladowe.I pure dyniowe w słoiki na zimę.
    Miłego;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasta bardzo lubię :) Na pewno świetnie smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niczym torcik a kwiaty piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne ciasto i piękny kwiat:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niczym tort Dorotka ,a dynia bardzo zdrowa tylko u mnie nie chcą jeść dyni pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasta dyniowego jeszcze nie jadłam- muszę spróbować:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda to ciasto :) zazdroszczę takiej fantastycznej róży w ogrodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dorotka, kiedyś zapędzę się w strony Gorzowa i wproszę na coś tak pysznego :)
    Ciacho wygląda jak marzenie... mniam :)
    Moja córka też piecze coś dyniowego... nie znam szczegółów jednak. Po namyśle stwierdzam, że mam teraz punkt zaczepienia dzięki Tobie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wygląda na przepyszne, na pewno wypróbuję, tym bardziej, że uwielbiam ciasta z dodatkiem dyni, cukinii, marchewki :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie. Spróbuję zrobić wersję z mąką owsianą i olejem kokosowym, bo mam go sporo. Dam znać, co wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dorotko Twoje ciasteczko wygląda obłędnie :) ja uwielbiam wszystkie ciasta świata :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda przepysznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda lepiej niż sklepowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O raju, jakie to musi być dobre! Porwałabym Ci kawałeczek z ogromną chęcią :)

    OdpowiedzUsuń