Inspiracja
Ciasto dyniowe - przepis (tortownica o średnicy 23 cm):
2 pełne szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka korzennej przyprawy do pierników
0,5 łyżeczki soli
2/3 szklanki oleju rzepakowego
4 jaja
1 szklanka cukru (najlepiej brązowego)
1 szklanka dyniowego puree
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Warstwa serowo-śmietanowa:
500 g serka mascarpone
200 g śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru (można dodać więcej)
1/2 szklanki dyniowego puree
2 łyżeczki żelatyny
Puree z dyni:
Dynię wraz ze skórką pokroić na małe kawałki, usunąć pestki i piec na wyłożonej pergaminem blasze w temperaturze 180 stopni ok. 40 min. Należy pamiętać, żeby dynię układać skórką do dołu. Gdy jest miękka wyłączyć piekarnik i ostudzić.
Oddzielony od skórki miąższ włożyć do pojemnika blendera i zmiksować na gładkie puree.
Ciasto:
W misce umieścić składniki sypkie (bez cukru): przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, korzenną przyprawę do piernika i sól. Dokładnie wymieszać.
Do drugiej miski wlać olej, dodać jaja, dyniowe puree, ekstrakt waniliowy oraz cukier. Miksować do połączenia wszystkich składników.
Następnie mokre składniki wlać do miski z mąką i przy użyciu miksera dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem formy i piec ok. 45 min (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.
Górkę z upieczonego i schłodzonego ciasta ściąć. Można ją pokruszyć i posypać wierzch masy śmietanowej.
Ja muszę pracować nad silną wolą, bo odkrojone, jeszcze gorące ciasto prawie w całości spałaszowałam.
Masa serowo-śmietanowa:
Zimny ser mascarpone i kremówkę ubijać mikserem. Dodać cukier puder i jeszcze chwilę miksować.
2/3 masy wyłożyć na ciasto dyniowe i wyrównać.
Do pozostałego kremu śmietanowego dodać dyniowe puree. Z połowy szklanki odłożyć 1 łyżkę puree.
Do kubeczka wsypać 2 łyżeczki żelatyny, zalać ją niewielką ilością zimnej wody (80 ml) i odstawić do napęcznienia (ok. 10 min).
Żelatynę podgrzać w mikrofalówce lub wstawić kubek do rondelka z gorącą wodą i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Gdy nieco ostygnie dodać łyżkę dyniowego puree, dokładnie wymieszać, przelać do masy śmietanowo-dyniowej i połączyć chwilę miksując.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką. Dekorować wg uznania.
Na koniec zdjęcie kwitnącej różyczki z mojego ogrodu.
Pozdrawiam:)
musiało smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuńFajne ciasto! U mnie dynia króluje od początku października!
OdpowiedzUsuńDziś na obiad był gulasz w sosie dyniowo-pomidorowym. Boski ten sos, łyżka w nim niemal stała.Bez grama zagęszczacza.
OdpowiedzUsuńMuszę jeszcze zrobić chutney z dyni.I bezglutenowe ciasto dyniowo-czekoladowe.I pure dyniowe w słoiki na zimę.
Miłego;)
Takie ciasta bardzo lubię :) Na pewno świetnie smakowało :)
OdpowiedzUsuńNiczym torcik a kwiaty piękne :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto i piękny kwiat:)
OdpowiedzUsuńNiczym tort Dorotka ,a dynia bardzo zdrowa tylko u mnie nie chcą jeść dyni pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasta dyniowego jeszcze nie jadłam- muszę spróbować:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Pięknie wygląda to ciasto :) zazdroszczę takiej fantastycznej róży w ogrodzie :)
OdpowiedzUsuńDorotka, kiedyś zapędzę się w strony Gorzowa i wproszę na coś tak pysznego :)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda jak marzenie... mniam :)
Moja córka też piecze coś dyniowego... nie znam szczegółów jednak. Po namyśle stwierdzam, że mam teraz punkt zaczepienia dzięki Tobie :)
Ciasto wygląda na przepyszne, na pewno wypróbuję, tym bardziej, że uwielbiam ciasta z dodatkiem dyni, cukinii, marchewki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Wygląda bardzo apetycznie. Spróbuję zrobić wersję z mąką owsianą i olejem kokosowym, bo mam go sporo. Dam znać, co wyszło :)
OdpowiedzUsuńDorotko Twoje ciasteczko wygląda obłędnie :) ja uwielbiam wszystkie ciasta świata :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńWygląda lepiej niż sklepowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje!!!
OdpowiedzUsuńO raju, jakie to musi być dobre! Porwałabym Ci kawałeczek z ogromną chęcią :)
OdpowiedzUsuń