piątek, 9 czerwca 2017

Szparagi a'la Agnieszka i smoothie

Choć  przepisów na szparagi zapiekane w szynce można na blogach kulinarnych znaleźć pewnie mnóstwo, to ten prezentowany przeze mnie dzisiaj  przekazała mi Agnieszka, Koleżanka mieszkająca od wielu lat w W. Brytanii.



Szparagi zapiekane w szynce np. parmeńskiej - przepis

1 pęczek zielonych szparagów
opakowanie szynki  wieprzowej, surowej, suszonej (np. parmeńskiej) lub szynki dojrzewającej

Plastry szynki przekroić wzdłuż na połowy. Szparagi umyć, osuszyć, odciąć twarde końcówki. Zawijać szynkę pod kątem na całej długości szparaga. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzałki góra - dół) do momentu aż szparagi będą miękkie. U mnie pieczenie trwało 35 minut.





Szparagi w  pieczonej, a nie smażonej wersji, są bardzo smaczne. Najlepiej smakują na ciepło, bezpośrednio po wyjęciu z pieca. Zachęcam Was do ich przygotowania, bo niebawem sezon na to pyszne warzywko będziemy mieć za sobą.

Dziś pragnę nadrobić zaległości dotyczące mojego ulubionego deseru i zaproponować smoothie w trzech kolorach. To orzeźwiająca i niesamowicie pyszna witaminowa bomba.




Trójkolorowe smoothie - przepis:

warstwa zółta:
1 mango
1 banan

warstwa fioletowa:
1 szklanka mrożonych jagód
1 banan
1 mały jogurt z owoców leśnych lub borówki amerykańskiej

warstwa jasnozielona: 
2 kiwi
1 gruszka
3 łyżki naturalnego jogurtu greckiego
1 łyżka miodu - niekoniecznie

Składniki każdej z warstw zmiksować w oddzielnych pojemnikach, po czym otrzymane masy układać, wg upodobania, w wysokich szklaneczkach, kieliszkach lub słoiczkach.





Przesyłam serdeczności!.

16 komentarzy:

  1. Szukajcie a znajdziecie:)
    Ostatnio zastanawiałam się nad tym jak przyrządzić szparagi, żeby ładnie wyglądały i smakowały wybornie
    No i mam odpowiedź. Dziękuję za inspirację:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mogłam pomóc. Mam nadzieję, że będą również Tobie smakować. Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Takich nie jadłam:))wygladają pieknie i pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też całkiem niedawno dzięki Agnieszce poznałam ten przepis. Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Cóż to za zachłanność!? Przecież nie lubisz szynki parmeńskiej! Gdyby jednak smak się zmienił, chcesz - masz!

      Usuń
  4. Uwielbiam szparagi :) Smoothie prezentuje się wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię tą szynkę. Ze szparagami na pewno jest to pyszne połączenie. A Twoje smothie to rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ach szparagi, kocham je! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Te szparagi poruszyłabym jeszcze świeżo zmielonym pieprzem ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację. Następnym razem tak właśnie uczynię:)

      Usuń
  8. Czuję się wielce wyróżniona, dziękuję:)
    A swoją drogą, szkoda, iż sezon na szparagi tak krótko trwa. Uwielbiam szparagi. Do tego mają mało kalorii;)
    Pozdrawiam Cię serdecznie Dorotko i już z tęsknotą czekam na kolejne wpisy na Twoim blogu:)

    OdpowiedzUsuń