niedziela, 3 maja 2020

Miód z mniszka lekarskiego (mlecza)

Maj to wg mnie najpiękniejszy miesiąc w roku.  Oszałamia urodą kwitnących drzew, zapachem bzów, soczystością zieleni. To też idealny czas dla zielarzy. Jakie rośliny lecznicze zbierać w maju? Oczywiście mlecz czyli mniszek lekarski, pokrzywę, rumianek, krwawnik i sporo innych.  
Należy pamiętać, że zioła należy zbierać w pogodne dni w odpowiednich miejscach, z dala od ruchliwych dróg i zakładów przemysłowych. 
Spośród wielobarwnego majowego kwiecia zdecydowanie najbardziej widoczne są te koloru żółtego, pokrywające trawniki, polany, łąki, pobocza dróg. Wszyscy znamy je pod nazwą mlecz lub mniszek lekarski, ale w różnych regionach Polski rośliny te zwane mogą być także: pępawą, mlycem, dmuchawcem, brodawnikiem, wolim okiem, ślepym zielem, męską stałością, popią główką, wilczym zębem, wolim okiem, gęsiatką, kulbabą i in.

Zachęcam Was do wykorzystania mocy tej pospolitej, zdrowej rośliny i zaopatrzenia swojej domowej apteczki w przetwory mleczopochodne, szczególnie miód mniszkowy. Jest on doskonałym lekiem przy infekcjach górnych dróg oddechowych, posiada właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Wspomaga pracę wątroby, oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza przemianę materii, wzmacnia odporność.

 


Miód z mniszka - przepis:

kwiaty mniszka (tyle, ile zmieści się w 2 l słoiku)
2 litry zimnej wody
2 kg cukru
4 cytryny
1 pomarańcza

*Pozbawione łodyżek kwiaty mlecza rozłożyć na papierze do pieczenia i pozostawić na minimum godzinę, aby robaczki znajdujące się między płatkami mogły opuścić dotychczasowe miejsce zamieszkania.
*Kwiaty mniszka przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut na małym ogniu.
*Otrzymany napar odstawić na co najmniej 12 godzin.
*Sito wyłożyć gazą, przecedzić napar.
*Do garnka z przecedzonym mniszkowym płynem wsypać 2 kg cukru, dodać sok oraz skórkę ze sparzonych cytrusów. Gotować na niewielkim ogniu ok. 3 godzin, do momentu uzyskania konsystencji lejącego miodu.
*Gorący syrop przelać do wyparzonych słoików. Ustawić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Miód można dodawać do herbaty, wykorzystać do przygotowania lemoniady lub innych napojów.
Zalecana dzienna dawka dla osób dorosłych to 2-3 łyżeczki syropu, dla dzieci - 1 łyżeczka.
Miód zawiera duże ilości cukru, więc nie jest wskazany dla diabetyków. Uważać powinni także chorzy z chorobą wrzodową i nadkwaśnością.







I kilka ujęć z ogródka:

Rajska jabłoń


Porzeczka krwista


 

Czereśnia

Serdecznie pozdrawiam:)

27 komentarzy:

  1. Też uwielbiam maj, gdy wszystko się zieleni i kwitnie :) słyszałam o zdrowotnych właściwościach miodu z mniszka, ale sama jeszcze nigdy nie robiłam :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przygotowanie takiego miodu nie jest specjalnie pracochłonne, no chyba że ktoś uprze się i będzie pozbawiał zielonej szypułki każdy zerwany kwiat mlecza. Tak zagospodarowałam sobie czas, gdy po raz pierwszy zdecydowałam się uwarzyć mniszkowy miodzio:)

      Usuń
  2. Słyszałam słyszałam ale mama nigdy nie robiłą ponieważ nie mamu warunków aby zerwać taki eko mniszek bez dymu czy oprsyków ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrywany z zanieczyszczonych terenów mlecz przyniósłby więcej szkód niż korzyści.

      Usuń
  3. raz dostałam słoiczek od sąsiadki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiele lat temu sąsiad moich rodziców podarował im litrowy słoik miodu mniszkowego. Wtedy właśnie zaczęłam zgłębiać temat i sama go przygotowywać:)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Świetnie! Warto wspomagać odporność naturalnymi preparatami i przetworami:)

      Usuń
  5. co roku robiłam w tym się chyba nie wyrobię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też nie zawsze udaje się każdego roku przygotować zapas miodu:)

      Usuń
  6. uwielbiam maj! lato już za rogiem, wszytsko odżywa! kolory i jeszcze raz kolory! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja nawet nie miałam pojęcia, że można z nich miód zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiele lat temu też byłam zaskoczona, gdy okazało się, że z tego żółtego chwastu można przygotować zdrowy miód:)

      Usuń
  8. Dorotka kilka razy już robiłam sprawdza się jest pyszniutki

    OdpowiedzUsuń
  9. Słyszałam o wspaniałych własnościach mniszka. O wokół go mnóstwo. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniszek jest dosłownie wszędzie, dlatego warto z jego dobrodziejstw korzystać:)

      Usuń
  10. Nawet nie wiedziałąm, że takie cuda można zrobić z rośliny, która tak mnie denerwuje na moim trawniku :)chyba trochę muszę się podszkolić :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Denerwujący chwast. który jak się okazuje, jest zdrowym i pożytecznym ziółkiem. Warto skorzystać z jego zdrowotnych walorów:)

      Usuń
  11. Strasznie kusi mnie ten miód, ale wyczytałam gdzieś że zwykły mlecz różni się od mniszka i teraz nie wiem czy to prawda. Jak patrzę na Twoje zdjęcia, które masz pięknie zrobione to widzę tu zwykły mlecz który mam na polu. Zaryzykuje i zrobię w sobotę, może mi wyjdzie. Dziękuję za przepis jak coś nie będę wiedziała to napisze na priv :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też czytałam, że to dwie różne rośliny. Ponoć mniszek lekarski po przekwitnieniu przekształca się w dmuchawca. I z takich właśnie kwiatków przygotowałam miód.

      Usuń
  12. Kilka lat temu robiłam taki syrop,a potem co roku obiecywałam sobie do niego wrócić, ale... chyba lenistwo wzięło górę ;) Podoba mi się u Ciebie przepis i info, że kwiatów zbieramy tyle, ile zmieści się do słoika, a nie na wagę czy, nie daj Boże, na sztuki ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo dziękuję za ten przepis Dorotko. Już dawno szukałam przepisu na miód z mniszka. Chciałam sprawdzony przepis i wreszcie mam😀
    Dużo zdrówka. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  14. Dorotko robię co roku i zawsze się przydaje pozdrawiam cię serdecznie

    OdpowiedzUsuń