środa, 7 listopada 2018

Pieczone ziemniaki Hasselback

Czy macie ulubione, związane z jedzeniem zapachy? Ja mam ich kilka, np. aromat świeżo zaparzonej kawy albo gorącego chleba. Najbardziej jednak lubię roznoszący się po domu zapach smażonego lub pieczonego czosnku. Przygotowując ziemniaki Hasselback urządziłam swoim zmysłom nie lada ucztę. Kartofelki pachną czosnkiem i ziołami. Smakują wspaniale. 


Pieczone ziemniaki Hasselback - przepis:

1 kg ziemniaków przeznaczonych do pieczenia

1/2 szklanki startego parmezanu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy do bruschetty i dań kuchni włoskiej lub innych ulubionych ziół

5 łyżek oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 

1. Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na cieniutkie plasterki. Należy jednak uważać, by nie przeciąć ich do końca. Czynność tę ułatwi użycie dwóch pałeczek do ryżu, które będą stanowić swoistą blokadę.
2. Ziemniaki  ułożyć na wysmarowanej masłem blasze lub w żaroodpornym naczyniu.
3. W niewielkiej miseczce wymieszać oliwę z czosnkiem i otrzymaną mieszanką, przy użyciu silikonowego pędzelka, smarować każdego ziemniaka, starając się, by glazura dotarła między plasterki.
4. Do drugiej miseczki wsypać sól, paprykę, pieprz, bazylię, przyprawę do dań kuchni włoskiej oraz starty parmezan. Wszystko dokładnie wymieszać. Otrzymaną mieszanką posypać ziemniaki, starając się, by posypka trafiła również między plasterki.
5. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (góra-dół), następnie włączyć termoobieg i piec jeszcze ok. 30 minut.
*czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków
6. Podawać gorące w towarzystwie surówki i mięsa lub sosu czosnkowego.



Pozdrawiam:)

15 komentarzy:

  1. zawsze mi sie podobaly tak zrobione ziemniaki, muszę się wreszcie na nie skusic

    OdpowiedzUsuń
  2. Te ziemniaki świetnie wyglądają i smakują :) też lubię zapach czosnku smażonego na maśle :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż ślinka cieknie żeby się skusić na takie ziemniaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię pieczone ziemniaczki pod każdą postacią, a Twoje wyglądają i na pewno smakują świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie myślałam, że robi się je tak prosto. Zdecydowanie do spróbowania!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. I to jest to:) Uwielbiam czosnek pod każdą postacią, a ziemniaki tylko pieczone, zatem kradne przepis:) Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo pysznie i ciekawie wyglądają. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U nas wszyscy uwielbija pieczone ziemniaki :) jak robię imprezę to zawsze są i to z dużą ilością czosnku i różnych ziół :) ale takich filetowych to jeszcze nie widziałam

    OdpowiedzUsuń
  9. Kulinarne zapachy są niesamowite, dom, w którym pachnie jedzeniem jest niezwykle ciepły i przytulny :D Pieczone ziemniaki pod każdą postacią uwielbiam :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  10. zapach czosnku to mój ulubiony zapach;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na pewno zrobię .O tej porze roku gorący piekarnik mi nie przeszkadza.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ziemniaczki wyglądają obłędnie. My jadamy mało ziemniaków ale chyba na te się skuszę :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Czosnek, zioła i ziemniaki - idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń