Pieczone ziemniaki Hasselback - przepis:
1 kg ziemniaków przeznaczonych do pieczenia
1/2 szklanki startego parmezanu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy do bruschetty i dań kuchni włoskiej lub innych ulubionych ziół
5 łyżek oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
1. Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na cieniutkie plasterki. Należy jednak uważać, by nie przeciąć ich do końca. Czynność tę ułatwi użycie dwóch pałeczek do ryżu, które będą stanowić swoistą blokadę.
2. Ziemniaki ułożyć na wysmarowanej masłem blasze lub w żaroodpornym naczyniu.
3. W niewielkiej miseczce wymieszać oliwę z czosnkiem i otrzymaną mieszanką, przy użyciu silikonowego pędzelka, smarować każdego ziemniaka, starając się, by glazura dotarła między plasterki.
4. Do drugiej miseczki wsypać sól, paprykę, pieprz, bazylię, przyprawę do dań kuchni włoskiej oraz starty parmezan. Wszystko dokładnie wymieszać. Otrzymaną mieszanką posypać ziemniaki, starając się, by posypka trafiła również między plasterki.
5. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (góra-dół), następnie włączyć termoobieg i piec jeszcze ok. 30 minut.
*czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków
6. Podawać gorące w towarzystwie surówki i mięsa lub sosu czosnkowego.
Pozdrawiam:)
zawsze mi sie podobaly tak zrobione ziemniaki, muszę się wreszcie na nie skusic
OdpowiedzUsuńTe ziemniaki świetnie wyglądają i smakują :) też lubię zapach czosnku smażonego na maśle :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te ziemniaczki!!
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie żeby się skusić na takie ziemniaki
OdpowiedzUsuńLubię pieczone ziemniaczki pod każdą postacią, a Twoje wyglądają i na pewno smakują świetnie :)
OdpowiedzUsuńNie myślałam, że robi się je tak prosto. Zdecydowanie do spróbowania!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
I to jest to:) Uwielbiam czosnek pod każdą postacią, a ziemniaki tylko pieczone, zatem kradne przepis:) Pozdrowionka
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie i ciekawie wyglądają. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńU nas wszyscy uwielbija pieczone ziemniaki :) jak robię imprezę to zawsze są i to z dużą ilością czosnku i różnych ziół :) ale takich filetowych to jeszcze nie widziałam
OdpowiedzUsuńKulinarne zapachy są niesamowite, dom, w którym pachnie jedzeniem jest niezwykle ciepły i przytulny :D Pieczone ziemniaki pod każdą postacią uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
zapach czosnku to mój ulubiony zapach;)
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię .O tej porze roku gorący piekarnik mi nie przeszkadza.
OdpowiedzUsuńZiemniaczki wyglądają obłędnie. My jadamy mało ziemniaków ale chyba na te się skuszę :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper ziemniaczki:)
OdpowiedzUsuńCzosnek, zioła i ziemniaki - idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuń