Tarta z warzywami - przepis:
opakowanie gotowego ciasta francuskiego
2 fioletowe marchewki
2 pomarańczowe marchewki
1 biała marchewka
1 nieduża cukinia
1 spiczasta czerwona papryka
sól
250 g serka typu Philadelphia
4 łyżki tahini
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka pikantnej salsy lub jakiegokolwiek sosu chili (np. sambal)
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
sól do smaku
2. W miseczce wymieszać serek z tahini, solą i pieprzem. Przygotowaną masę rozprowadzić równo na cieście (łącznie z brzegiem).
3. Warzywa umyć.
4. Marchewki obrać.
5. Paprykę pozbawić pestek, przekroić wzdłuż na 4 kawałki.
6. Używając obieraczki lub tarki cukinię i marchewki pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plasterki (ok. 1-2 mm). Plastry fioletowej marchwi należy trzymać w oddzielnym naczyniu, by nie zabarwiły pozostałych warzyw.
7. Układanie kompozycji rozpocząć od środka. Naprzemiennie zwijać warzywa tworząc okręgi.
8. Gdy cała powierzchnia formy jest zakryta, wierzch warzyw posmarować mieszanką oliwy, sosu chili, czosnku oraz soli i pieprzu.
9. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec ok. 50 min. Warzywa będą chrupiące. Gdy wydłużycie czas pieczenia, wnętrze będzie miękkie.
Piękna i pomysłowa tarta. Z początku myślałam, że to kolorowy trot :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńOjejku, tak! Tarta idealna dla mnie. Uwielbiam takie kombinacje z warzyw, które nie dość, że wyglądają pięknie dla oka, to na pewno też smakuje bardzo dobrze:) Przepis wykorzystam! O tak, ciekawe rzeczy można znaleźć na Pintereście, żeby się zainspirować, uwielbiam tę stronę. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńz góry super wygląda a w przekroju rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńCiekawe danie i wygląda pysznie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńależ pięknie się prezentuje :) i ile ma w sobie pysznych warzyw:)
OdpowiedzUsuńTarta wygląda fantastycznie, na pewno skuszą się na nią nawet ci, którzy nie przepadają za warzywami :)
OdpowiedzUsuńAleż to rewelacyjnie wygląda!Co za fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
JAk ta tarta cudnie wygląda... taka kolorowa :)
OdpowiedzUsuńWygląda ekstra!!!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa dla kubków smakowych kompozycja
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować. Wygląda na skomplikowaną, jeżeli chodzi o ułożenie, ale warto, dla efektu :) Dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńDla mojej,blisko wegetariańskiej kuchni super. Tylko ja o kolorowych marchewkach pierwszy raz słyszę.
OdpowiedzUsuńPomysłowo przygotowana tarta :)
OdpowiedzUsuńDorotko to jest prześliczne
OdpowiedzUsuńBardzo mi się taka spiralna tarta podoba. Efektowna w wyglądzie i na pewno smaczna :)
OdpowiedzUsuńMusze przyznać że robi wrażenie :) tylko jak to ułożyć :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe kolory:) Białej marchewki jeszcze nie widziałam, za to fioletową miałam przyjemność kiedyś kupić. Niestety pojawiła się ona u nas w sprzedaży jednorazowo.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. Mniam.
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo smacznie, chętnie bym wypróbowała :)
OdpowiedzUsuń