niedziela, 18 listopada 2018

Tarta z warzywami

Przychodzę do Was z ciekawą i smaczną propozycją, którą wypatrzyłam na Pintereście. Polecam tartę ze spiralnie ułożonymi warzywami.  Przygotowując tarty zwykle ciasto robię sama, tym razem wykorzystałam gotowe ciasto francuskie.





Tarta z warzywami - przepis:

opakowanie gotowego ciasta francuskiego

2 fioletowe marchewki
2 pomarańczowe marchewki
1 biała marchewka
1 nieduża cukinia
1 spiczasta czerwona papryka
sól

250 g serka typu Philadelphia
4 łyżki tahini
sól i pieprz do smaku

3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka pikantnej salsy lub jakiegokolwiek sosu chili (np. sambal)
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
sól do smaku

1. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem łącznie z rantem. Nadmiar ciasta ściąć. 
2. W miseczce wymieszać serek z tahini, solą i pieprzem. Przygotowaną masę rozprowadzić równo na cieście (łącznie z brzegiem).
3. Warzywa umyć. 
4. Marchewki obrać. 
5. Paprykę pozbawić pestek, przekroić wzdłuż na 4 kawałki.
6. Używając obieraczki lub tarki cukinię i marchewki pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plasterki (ok. 1-2 mm). Plastry fioletowej marchwi należy trzymać w oddzielnym naczyniu, by nie zabarwiły pozostałych warzyw.
7. Układanie kompozycji rozpocząć od środka. Naprzemiennie zwijać warzywa tworząc okręgi. 
8. Gdy cała powierzchnia formy jest zakryta, wierzch warzyw posmarować mieszanką oliwy, sosu chili, czosnku oraz soli i pieprzu.
9. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec ok. 50 min. Warzywa będą chrupiące. Gdy wydłużycie czas pieczenia, wnętrze będzie miękkie.







 Pozdrawiam:)

20 komentarzy:

  1. Piękna i pomysłowa tarta. Z początku myślałam, że to kolorowy trot :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojejku, tak! Tarta idealna dla mnie. Uwielbiam takie kombinacje z warzyw, które nie dość, że wyglądają pięknie dla oka, to na pewno też smakuje bardzo dobrze:) Przepis wykorzystam! O tak, ciekawe rzeczy można znaleźć na Pintereście, żeby się zainspirować, uwielbiam tę stronę. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. z góry super wygląda a w przekroju rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe danie i wygląda pysznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ pięknie się prezentuje :) i ile ma w sobie pysznych warzyw:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tarta wygląda fantastycznie, na pewno skuszą się na nią nawet ci, którzy nie przepadają za warzywami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ to rewelacyjnie wygląda!Co za fajny pomysł!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. JAk ta tarta cudnie wygląda... taka kolorowa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawa dla kubków smakowych kompozycja

    OdpowiedzUsuń
  11. Koniecznie muszę wypróbować. Wygląda na skomplikowaną, jeżeli chodzi o ułożenie, ale warto, dla efektu :) Dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dla mojej,blisko wegetariańskiej kuchni super. Tylko ja o kolorowych marchewkach pierwszy raz słyszę.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pomysłowo przygotowana tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo mi się taka spiralna tarta podoba. Efektowna w wyglądzie i na pewno smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Musze przyznać że robi wrażenie :) tylko jak to ułożyć :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniałe kolory:) Białej marchewki jeszcze nie widziałam, za to fioletową miałam przyjemność kiedyś kupić. Niestety pojawiła się ona u nas w sprzedaży jednorazowo.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglada bardzo smacznie, chętnie bym wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń