środa, 27 marca 2019

Daktyle z gruszką i serem pleśniowym

Dziś zapraszam na szybką i pyszną przekąskę. Nieziemski smak gwarantują słodkie daktyle, soczysta gruszka, lekko słony ser gorgonzola i chrupiące orzechy. 



Daktyle z gruszką i serem - przepis:

200 g daktyli bez pestek
100g sera z niebieską pleśnią
2 dojrzałe gruszki
100 g włoskich orzechów
natka pietruszki do dekoracji

1. Orzechy uprażyć na suchej patelni.
2. Gruszki obrać, pokroić na niewielkie plasterki.
3. Ser  pokroić na kawałki.
4. Daktyle przeciąć wzdłuż z jednej strony.
5. W rozcięcie daktyla wkładać plasterek gruszki i kawałeczek sera. Udekorować orzechami i natką pietruszki. 




Polecam:)

23 komentarze:

  1. Jesli tylko jutro w Tesco bedzie ser gorgonzola, to na wieczór bedę i ja się objadała pysznościami z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. połączenie gruszki, orzechów i pleśniowego sera bardzo lubię. Jestem ciekawa jak całość komponuje się z daktylami. Wygląda to super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smacznie,oh jak ja nie lubię gotować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam
    Coś wspaniałego! Już same czytanie sprawia przyjemność :) Zapisuję przepis, wykorzystam go przy najbliższej okazji. Bardzo dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności :) przepis zapisany i do wykorzystania w najbliższym czasie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. I ponownie znajduję tu smaki , które wyrzucają mnie do sklepu, celem dokonania zakupu i zrobienia takiej smakowitości. I zrobię! Bo bardzo lubię gruszki, orzechy, ser. Tylko z daktylami- szkoda, że niemożna kupić świeżych. Te ze sklepu są już nie takie.
    Biorę się za przygotowanie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała przekąska, na pewno wykorzystam przepis przy najbliższej okazji :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super, bardzo lubię takie połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności, moje smaki mniamm :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Słyszalam o takim połączeniu, nawet kiedyś widziałam w jakimś programie kulinarnym - ciekawe doświadczenie smakowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dorotka jak bym mogła wszystko jeść to bym skorzystała z przepisu a tak ślinka leci na takie pysznosci mam dietkę i koniec siła wyższa pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  12. Dorotko takich przekąsek to ja poproszę o więcej :) trafiłaś w moje podniebienie i do tego jeszcze lampka dobrego włoskiego wina i nic nie trzeba więcej :) pozdrawiam gorąco Dorotko 💓😘

    OdpowiedzUsuń
  13. Po tak apetycznym wstępie, nic tylko koniecznie trzeba zebrać składniki i stworzyć to kulinarne arcydzieło. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Przystawka idealna... jak dla mnie jeszcze kieliszek wina i jestem w niebie;)
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Połączenie - petarda! A do tego jak fajnie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Takiej przekąski jeszcze nie jadłam. Muszę koniecznie spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Chętnie spróbuję takiej przystawki Dorotka niewiem dlaczego na moim blogu wyszłaś jako anonimowa? Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  18. Genialny pomysł! Na pewno wypróbuję! Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  19. Przyznam, że połączenie smaku naprawdę mnie zaintrygowało :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dzień dobry! Pomyślałam, że napiszę :) ... laptop mam włączony, zaglądam do przepisu, robię - goście czekają :) (jak zwykle nie wyrobiłam się z daniami)... Podjadam przy okazji, smak fantastyczny, połączanie sera i gruszek świetne, nie czuć za bardzo słodyczy daktyli (uprzednio namoczyłam je w wodzie), a orzechy to taka kropeczka nad i. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardo się cieszę, że smakowała Ci ta daktylowa przekąska.
      Pozdrawiam:)

      Usuń