wtorek, 14 stycznia 2020

Bougatsa - moja wersja

Bougatsa to grecki deser przygotowywany z ciasta filo  i serowego lub kremowego nadzienia. Ja wybrałam wariant serowy.
Przygotowując to ciasto wykorzystałam zalegające w lodówce serki: mascarpone i wiejskie, których termin ważności zbliżał się ku końcowi. Smak bougatsy wzbogaciłam warstwami orzechów. Wyszła obłędnie smaczna. Po wyjęciu z piekarnika dzielnie walczyłam ze swoim łakomstwem i cierpliwie czekałam aż warstwa kremowa zastygnie.
 Chrupiące ciasto i chrupka warstwa orzechowa, aksamitna masa serowa! Idealny dodatek do porannej kawy.
Polecam.


Bougatsa- przepis:)

opakowanie ciasta filo (300 g - 7 arkuszy)
100 g masła (do smarowania ciasta)

masa serowa:
500 g serka mascarpone
400 g serka wiejskiego (2 opakowania - u mnie Piątnica)
3 jaja
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy bez cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
1 łyżeczka ekstraktu z prawdziwej wanilii

masa orzechowa:
3 szklanki orzechów (u mnie 2 szklanki mielonych orzechów laskowych i 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich)
70 g masła
1 szklanka cukru
3 łyżki śmietanki 30%

1. Przygotować masę orzechową. Na patelni o grubym dnie roztopić masło, dosypać cukier i mieszać do jego rozpuszczenia. Bardzo powoli wlać śmietankę.  Dorzucić posiekane orzechy (lub mielone i siekane). Chwilę smażyć. Otrzymaną masę przełożyć do miski. Wystudzić.
2. Przygotować masę serową. W dość dużym naczyniu utrzeć mikserem jaja z cukrem, dodać serki. Wymieszać. Wsypać budyń i mąkę ziemniaczaną, dodać wanilię. Miksować krótko, do połączenia składników.
3. W rondelku rozpuścić 100 g masła. 
4. Dół formy (u mnie kwadratowa tortownica o bokach 25 cm) wyłożyć pergaminem. 
5. Wierzch jednego arkusza ciasta filo posmarować roztopionym masłem przy pomocy silikonowego pędzelka. 
 *Płat ciasta rozłożyć w tortownicy tak, by jego boki  wystawały poza formę. Położyć na nim drugi arkusz, a na nim trzeci - również posmarowane tłuszczem. Rogi płatów nie powinny się pokrywać, należy je przesunąć, aby znalazły się  w innej pozycji niż poprzednie.
*Połowę masy orzechowej wysypać na środek ciasta i równomiernie rozprowadzić.
*Na wierzchu orzechowej warstwy położyć dwa  arkusze filo, z którymi należy postąpić jak wyżej.
*Wylać masę serową. Wyrównać silikonową łopatką.

*Na warstwę sera położyć posmarowany masłem płat filo.
*Wysypać pozostałe orzechy. Przykryć je ostatnim arkuszem ciasta.
*Wystające rogi i brzegi ciasta "założyć" do środka. Wierzch dokładnie posmarować masłem.
*Piec w nagrzanym  do 180 stopni C piekarniku ok. 50 minut.
*Po wystygnięciu wierzch można posypać cukrem pudrem i cynamonem.





Pozdrawiam:)

13 komentarzy:

  1. Ale to fajnie wyglada ;) Nigdy nei spotkałam się z takim wypiekiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Bosski! Aż ślinka cieknie! No i jak tu zachować dietę? ha,ha, kawałeczek nie zaszkodzi... Serdeczności, Pola :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy deser, nie znałam go!

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być pyszne, tylko mocno kaloryczme!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczny pomysł, wygląda wspaniale ☺

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowicie się zapowiada :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto filo, podobnie jak ciasto francuskie daje mnóstwo możliwości, z nadzieniem z serka i orzechów to musi być strzał w 10 :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pychotka, chętnie się poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niecodzienny deser, ale może być smaczny. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  11. Prezentuje się bardzo smakowicie :D Z przepisu chętnie skorzystam :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Kurcze, to musi być pyszne! <3 no i jest z orzechami - ja jestem kupiona :)

    OdpowiedzUsuń