Sałatka Zielona Bogini - przepis:
Inspiracja
Dip - składniki
1 średnio dojrzałe awokado
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1 łyżka octu białego winnego
1/4 szklanki oliwy z oliwek
6-8 łyżek wody
1 szklanka świeżej, posiekanej bazylii
1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Sałatka - składniki:1/2 szklanki ugotowanej quinoa (komosa ryżowa)
3 łyżki oliwy z oliwek
3 małe główki sałaty ( użyłam z Lidla - 3 sałaty)
5 rzodkiewek - pociętych w plasterki
1 awokado - pokrojone w plastry
1 opakowanie serka koziego, pokruszonego ( użyłam sera sałatkowego z pasteryzowanego mleka koziego Salad Goat Cheese z Lidla)
świeże zioła: bazylia, estragon, szczypiorek - posiekane
sól
1/2 szklanki grzanek (niekoniecznie)
Dip - przygotowanie
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Gdyby sos był zbyt gęsty, należy dodać jeszcze trochę wody.
Doprawić solą i pieprzem.
Sałatka - przygotowanie:
Ugotować quinoa wg wskazówek na opakowaniu. Wystudzić. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę z oliwek , dodać ugotowaną komosę i smażyć 3-4 minuty, do momentu,aż stanie się złoto-brązowa i chrupiąca. Zdjąć z palnika i ostudzić.
W dużej misce/salaterce ułożyć dokładnie umytą, osuszoną i porwaną na kawałki sałatę, następnie pozostałe składniki sałatki oraz zimną komosę ryżową. Można także dodać pół szklanki podsmażonych na złoty kolor grzanek (np. z bułki pszennej) . Sałatkę podawać polaną dipem.
Polecam także zielono-czerwone smoothie. Oczywiście, jak każde, jest pyszne.
Sałatka wygląda świetnie, a nazwa jest fenomenalna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńSałatka bardzo smaczna. Deserek chyba mnie ominął?
OdpowiedzUsuńDzięki serdeczne, Deserkowa Damo!
UsuńSałatka wygląda świetnie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. W smaku również niezła.
UsuńWygląda pięknie i na pewno jest pyszna:)Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuń