sobota, 29 kwietnia 2017

Zaproszenie na warstwową z tuńczykiem i pyszną kawę

Wiele lat temu systematycznie przygotowywałam tę warstwową sałatkę. Ale jak to w życiu bywa, co za często, nudnym się staje. Zrobiłam zatem dość długą przerwę. Aż do dziś. Okazało się, że posmakowała i  tym, którzy jej jeszcze nie znali, i tym którym się dawno temu przejadła. Jest naprawdę smaczna, łatwa w przygotowaniu i wykonana ze składników, które zwykle są w spiżarni.



Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego Ulubione sałatki i surówki.

Warstwowa sałatka z tuńczykiem - przepis:

2 puszki tuńczyka w sosie własnym
4 duże ugotowane marchewki
2 cebule
5 jaj  ugotowanych na twardo
kilka łyżek majonezu
natka pietruszki
szczypiorek
sól 
(pieprz dla chętnych)

W szklanej salaterce układać warstwami:
- osączonego i rozdrobnionego tuńczyka
- marchewki starte na tarce o dużych oczkach
- połowę majonezu
- drobniutko pokrojoną i osoloną cebulę
- żółtka jaj starte na tarce o dużych oczkach
- pozostały majonez
- białka jaj również starte na tarce
- posiekaną natkę i szczypiorek 



W związku z tym, że pogoda  stała się łaskawsza i momentami słoneczko daje odczuć, że to wiosna,  proponuję kawę na zimno, ale nie mrożoną. 



Bananowo-migdałowa kawa o smaku pomarańczowym  - przepis (2 porcje)
2 dojrzałe duże banany
2 stołowe łyki kawy rozpuszczalnej 
4 stołowe łyżki mielonych migdałów (niekoniecznie)
400 ml mleka
1/2  łyżki stołowej utartej skórki  z pomarańczy 

Kawę rozpuszczalną zalać 100 ml wrzącej wody. Ostudzić. Pokrojone na kawałki banany, mielone migdały, mleko i zimny napar kawowy umieścić w wysokim pojemniku i zmiksować na gładką masę. Przelać do szklanek. Posypać utartą skórką z pomarańczy, uprzednio dokładnie umytej i sparzonej. No i rozkoszować się smakiem.  Podczas upałów polecam schłodzony napar kawowy przelać do pojemniczka lub woreczków do mrożenia, zamrozić i w formie mrożonych kostek  zblendować z pozostałymi składnikami. Łasuchy mogą dosłodzić.

Życzę smacznego!


9 komentarzy:

  1. Jestem zła, dostałam wybrakowaną kawę, bez migdałów i pomarańczowej nuty

    OdpowiedzUsuń
  2. sałatkę z tuńczyka to ja akurat uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śuper, może kiedyś przygotujesz tę w podanej przeze mnie wersji. Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Tuńczyka mogłabym jeść na okrągło... I to w każdej postaci :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie sałatki bardzo lubię :) Sa odpowiednie na każdą okazje i bez okazji również. kawa bardzo mnie zaciekawiła... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby jeszcze majonez można było zastąpić czymś mniej tłustym i nie zepsuć smaku sałatki! Pozdrawiam:)

      Usuń