piątek, 14 kwietnia 2017

Wielkanocne życzenia

W krótkiej przerwie  kulinarnego szaleństwa pojawiam się, by złożyć życzenia.
Niech te Święta upłyną w radosnym nastroju, niech przyniosą pokój oraz wzajemną życzliwość. Niech dają nadzieję i umacniają miłość. Niech będą okazją do rodzinnych spotkań  oraz do spotkania z samym sobą.


W przerwie na oddech również degustacja jabłecznika, upieczonego dosłownie przed godziną, wg przepisu kuzynki mojej mamy, Maryli. 


Jabłecznik - przepis:
 Kruche ciasto:

4 szklanki mąki krupczatki (u mnie Basia) 
1 i 1/2 kostki masła w opakowaniach 250 g (lub margaryny)
2 jaja
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

3 słoiki  (po 450 g każdy) dżemu jabłkowego własnej roboty (lub 1 kg jabłek)
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (u mnie Winiary - z cukrem)

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce (ok. 1 godz). 
W międzyczasie dżem jabłkowy podgrzać w garnku, dodać budynie i mieszać, aby się masa nie przypaliła. Po chwili zestawić z palnika i wystudzić. Jeśli nie posiadacie przetworów własnej roboty, nie  używajcie dżemu kupionego w sklepie. To produkt zawierający przede wszystkim  cukier, substancję żelującą, wodę i bardzo niewiele owoców.
Ciasto podzielić na dwie równe części. Pierwszą rozwałkować i umieścić na dnie posmarowanej tłuszczem blachy (u mnie 28x35 cm). Wyłożyć masę jabłkową. Można do niej dodać np. wiórki kokosowe, zmielone migdały albo rodzynki. Co kto lubi. Rozwałkować drugą część ciasta na prostokąt wielkości formy i przykryć nim masę. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do
180º C.
Posypać cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi  lub ozdobić lukrem przygotowanym  z 1/2 szklanki cukru pudru i 2 łyżek wody.






Miłego świętowania!

15 komentarzy:

  1. Ostrożnie z tą degustacją. Gdyby nie to, że muszę się pilnować z obzarstwem to chyba zjawiłabym się w celu osłodzenia egzystencji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, przesadziłam. No i odczułam tę żarłoczność.

      Usuń
    2. Ja także dzisiaj przesadziłąm, ale mi grozi 'jedynie' zamienienie w beczkę. Nie pozostało mi więc nic innego jak nałożenie na Ciebie nadzoru.

      Usuń
  2. Ciasto wygląda niezwykle apetycznie :)
    Wesołych Świąt dla Ciebie i Twoich bliskich :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałych i pysznych jak ten jabłecznik świąt życzę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję i życzenia odwzajemniam. Radosnych Świąt!

      Usuń
  4. Tobie też pięknych świąt życzę:)))ciasto wygląda smakowicie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. The cake looks delicious!
    Hope you are enjoying a lovely Easter celebration.
    Carolyn

    OdpowiedzUsuń
  6. Wesołych Świąt. A jabłecznik...grzesznie smakowicie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  7. To klasyczna szarlotka ?
    Na taka mam ochote :)
    I sernik babci ;)
    Czas ruszyć na zakupy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szarlotka klasyczna. Kruche ciasto i jabłka (u mnie w postaci dżemu z papierówek) z dodatkiem wiórków kokosowych, bo je uwielbiam. Niektórzy twierdzą, że ten jabłecznik jest przebojem wśród wszystkich słodkich wypieków. Proponuję spróbować. Pozdrawiam.

      Usuń