środa, 26 lipca 2017

Ogórki po królewsku

Rewelacyjne ogórki, które przygotowuję na zimę od wielu lat. Nie znam osoby, której by nie smakowały i, która nie chciałaby przepisu na nie. Recepturę znalazłam tu.  Nic nie dodawałam, niczego nie ujmowałam, bo ogórki są  doskonałe. Polecam.

 
Ogórki królewskie - przepis:

2 kg ogórków (mogą być duże)

 zalewa:
2 szklanki wody
1 szklanka 10% octu
2 szklanki cukru
1 łyżka miodu

przyprawy do słoików:
koper
czosnek
gorczyca


podanych wyżej składników zagotować zalewę i ją ostudzić.
Ogórki umyć. W zależności od wielkości, pokroić wzdłuż na połowy, ćwiartki lub ósemki. Posolić i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie odcedzić, włożyć do słoików, dodać czosnek, gorczycę oraz koper i zalać zalewą. Pasteryzować krótko.






Zapraszam na ogórkową ucztę! Po królewsku! 
Pozdrawiam
Dorota

14 komentarzy:

  1. Ale bym zjadła takie ogóreczki...Mniam... Takiego smaka mi narobiłaś, że szok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie wypróbuję chociaż niewiele będę robić:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam Reniu i polecam. Warto zrobić na próbę, bo są pyszne:)

      Usuń
  3. ale muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, fajnie mieć w spiżarni takie ogóreczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W ubiegłym roku zrobiłam bardzo niewiele przetworów, więc w tym roku nadrabiam:)

      Usuń
  5. bez dobrych ogórków nie ma zapraw na zimę :) z miodem jeszcze nie robiłam, pora spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już jestem nudna z tym zachwalaniem, ale naprawdę są pyszne:)

      Usuń
  6. Co za piękne etykiety. Robisz je do wszystkich swoich przetworów?
    Ogórki uwielbiam więc przepis zapisuję u siebie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od kilku lat przyklejam na słoiczki z przetworami etykiety, które przygotowuję sobie w darmowym programie do obróbki zdjęć - Photoscape.

      Usuń
  7. zamawiam sloiczek
    bo do robienia przetworow raczej sie nie przekonam

    OdpowiedzUsuń