Muffinki orzechowo-bananowe - przepis (15 sztuk):
składniki suche:
200 g mielonych orzechów laskowych (ciut więcej niż 1,5 szklanki)
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
9 kostek czekolady mlecznej startej na drobnych oczkach tarki
składniki mokre:
1/2 szklanki oleju kokosowego (bardzo miękkiego lub rozpuszczonego)
1 szklanka kefiru (lub maślanki)
2 jajka
3 łyżki rumu (niekoniecznie)
3 bardzo dojrzałe banany
masa:
300 ml śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
krokant lub posiekane/grubo zmielone orzechy laskowe do posypania
*W misce wymieszać wszystkie składniki suche.
*W innym pojemniku umieścić płynne składniki i dokładnie wymieszać mikserem.
*Do miski z suchymi składnikami wlać zawartość drugiego naczynia, dodać rozgniecione widelcem banany i wszystko wymieszać.
*Ciasto nakładać najlepiej do sztywnych papilotek (do 3/4 ich wysokości). Jeśli użyjecie papilotek papierowych, należy je umieścić w specjalnej formie do pieczenia muffinków.
*Piec 35-40 minut w temperaturze 175 stopni C.
*Ostudzić.
*Do naczynia przełożyć schłodzony serek mascarpone, cukier puder oraz zimną kremówkę i ubijać mikserem do otrzymania gęstego kremu. Gotowy krem umieścić w rękawie cukierniczym z tylką i dekorować babeczki. Posypać posiekanymi orzechami.
Smacznego:)
Widać, że mufinki są pyszne. Konsystencja ich jest świetna. Dorotko chętnie wykorzystam Twój przepis. 😊😊😊
OdpowiedzUsuńMyślę, że będą Ci smakować. Fajne są także z mielonymi migdałami, choć ich smak jest znacznie mniej wyczuwalny niż orzechów laskowych:)
UsuńDorotka ja też skorzystam z przepisu bo wspaniale się prezentują i te składniki super
OdpowiedzUsuńCieszę się, Tereniu, że planujesz skorzystać z przepisu. Jestem przekonana, że będziesz smakiem babeczek zachwycona:)
UsuńBardzo chętnie podpatrzę przepis:))wyglądają pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńPolecam, Reniu:)
UsuńMuszę je zrobić!!!!! Co tam linia, pies ją ogryzł;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj! Babeczki są warte grzechu:)
UsuńPysznie wyglądają i pewnie tak samo smakują :)
OdpowiedzUsuńSą naprawdę pyszne:)
UsuńTwoje mufinki wyglądają pysznie :) A ja się zastanawiałam co dobrego zrobić na ten weekend i były zwykłe babeczki :), zapisuję Twój przepis i w najbliższym czasie go wykorzystam. Pozdrawiam gorąco :)
OdpowiedzUsuńNie pożałujesz, Małgosiu. Są rewelacyjne w smaku. Piekłam je kilka razy, również z mielonymi migdałami.
UsuńJakoś za bananami w cieście nie przepadam. Wyglądają smakowicie, że może się skuszę na ich wykonanie:)
OdpowiedzUsuńMoniko, banany nie są specjalnie wyczuwalne, zdecydowanie dominują orzechy:)
Usuń... Nie sądzę, by wytrzymały kolejnego dnia :)
OdpowiedzUsuńPrzechowanie ich to zdecydowanie wyzwanie:)
UsuńCudnie wyglądają i na pewno smakują obłędnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię orzechy laskowe, więc te muffinki są dla mnie idealne:)
UsuńKradnę przepis - coś czuję, że to będzie muffinkowa uczta:) Wyglądają wspaniale, aż chce się je zaraz zrobić:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam muffinkową ucztę:)
UsuńU mnie wszyscy uwielbiają muffiny - ale w takiej wersji jeszcze nie jedliśmy...czas to zmienić;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Jestem pewna, że się zakochacie w tych muffinkach:)
Usuńwyglądają po prostu przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńZachęcamy Dorotko do upieczenia takich muffinek wyglądają tak apetycznie .Pozdrawiam serdecznie .
OdpowiedzUsuńOczywiście miało być zachecasz 🙂 .
UsuńWyglądają rewelacyjnie :)
UsuńAleż wspaniałe te muffinki, wyglądają po prostu obłędnie <3 Przepis zapisuję i gdy tylko przyjedzie moje córcia ( miłośniczka muffinów) od razu zrobimy :D Bardzo dziękuję za taki fajny przepis <3
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis Ci się spodobał:)
Usuńwoow pyszne muffinki
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne były:)
OdpowiedzUsuńTo przepis zdecydowanie dla moje córuni :) ona uwielbia mufinki ;)
OdpowiedzUsuń