sobota, 30 czerwca 2018

Muffinki orzechowo-bananowe

Bez wątpienia są to najpyszniejsze muffinki, jakie do tej pory udało mi się upiec. Robi się je szybko, równie błyskawicznie zjada, a nawet jeśli wykażecie silną wolę i nie spałaszujecie wszystkich od razu, to następnego dnia będą równie wilgotne i smaczne, jak zaraz po upieczeniu. 

Muffinki orzechowo-bananowe - przepis (15 sztuk):

składniki suche:
200 g mielonych orzechów laskowych (ciut więcej niż 1,5 szklanki)
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
9 kostek czekolady mlecznej startej na drobnych oczkach tarki 

składniki mokre:
1/2 szklanki oleju kokosowego (bardzo miękkiego lub rozpuszczonego)
1 szklanka kefiru (lub maślanki)
2 jajka
3 łyżki rumu (niekoniecznie)

3 bardzo dojrzałe banany

masa:
300 ml śmietanki 36%
250 g serka mascarpone 
2 łyżki cukru pudru

krokant lub posiekane/grubo zmielone orzechy laskowe do posypania

*W misce wymieszać wszystkie składniki suche.
*W innym pojemniku umieścić płynne składniki i dokładnie wymieszać mikserem.
*Do miski z suchymi składnikami wlać zawartość drugiego naczynia, dodać rozgniecione widelcem banany i wszystko wymieszać.
*Ciasto nakładać najlepiej do sztywnych papilotek (do 3/4 ich wysokości). Jeśli użyjecie papilotek papierowych, należy je umieścić w specjalnej formie do pieczenia muffinków.
*Piec 35-40 minut w temperaturze 175 stopni C.
*Ostudzić.
*Do naczynia przełożyć schłodzony serek mascarpone, cukier puder oraz zimną kremówkę i ubijać mikserem do otrzymania gęstego kremu.  Gotowy krem umieścić w rękawie cukierniczym z tylką i dekorować babeczki. Posypać posiekanymi orzechami.











Smacznego:)

33 komentarze:

  1. Widać, że mufinki są pyszne. Konsystencja ich jest świetna. Dorotko chętnie wykorzystam Twój przepis. 😊😊😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że będą Ci smakować. Fajne są także z mielonymi migdałami, choć ich smak jest znacznie mniej wyczuwalny niż orzechów laskowych:)

      Usuń
  2. Dorotka ja też skorzystam z przepisu bo wspaniale się prezentują i te składniki super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, Tereniu, że planujesz skorzystać z przepisu. Jestem przekonana, że będziesz smakiem babeczek zachwycona:)

      Usuń
  3. Bardzo chętnie podpatrzę przepis:))wyglądają pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę je zrobić!!!!! Co tam linia, pies ją ogryzł;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj! Babeczki są warte grzechu:)

      Usuń
  5. Pysznie wyglądają i pewnie tak samo smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoje mufinki wyglądają pysznie :) A ja się zastanawiałam co dobrego zrobić na ten weekend i były zwykłe babeczki :), zapisuję Twój przepis i w najbliższym czasie go wykorzystam. Pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pożałujesz, Małgosiu. Są rewelacyjne w smaku. Piekłam je kilka razy, również z mielonymi migdałami.

      Usuń
  7. Jakoś za bananami w cieście nie przepadam. Wyglądają smakowicie, że może się skuszę na ich wykonanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko, banany nie są specjalnie wyczuwalne, zdecydowanie dominują orzechy:)

      Usuń
  8. ... Nie sądzę, by wytrzymały kolejnego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przechowanie ich to zdecydowanie wyzwanie:)

      Usuń
  9. Cudnie wyglądają i na pewno smakują obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię orzechy laskowe, więc te muffinki są dla mnie idealne:)

      Usuń
  10. Kradnę przepis - coś czuję, że to będzie muffinkowa uczta:) Wyglądają wspaniale, aż chce się je zaraz zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie polecam muffinkową ucztę:)

      Usuń
  11. U mnie wszyscy uwielbiają muffiny - ale w takiej wersji jeszcze nie jedliśmy...czas to zmienić;)
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem pewna, że się zakochacie w tych muffinkach:)

      Usuń
  12. wyglądają po prostu przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zachęcamy Dorotko do upieczenia takich muffinek wyglądają tak apetycznie .Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście miało być zachecasz 🙂 .

      Usuń
    2. Wyglądają rewelacyjnie :)

      Usuń
  14. Ależ wspaniałe te muffinki, wyglądają po prostu obłędnie <3 Przepis zapisuję i gdy tylko przyjedzie moje córcia ( miłośniczka muffinów) od razu zrobimy :D Bardzo dziękuję za taki fajny przepis <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis Ci się spodobał:)

      Usuń
  15. Wyglądają przepysznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń