Plasterki buraka nadziewane serem - przepis:
1 dość duży ugotowany burak
100 g sera z niebieską pleśnią
100 g kremowego serka typu Philadelphia
garść posiekanych orzechów pekan (lub np. pestek dyni)
5 suszonych, pozbawionych pestek i posiekanych daktyli
1 łyżeczka soku z cytryny
natka pietruszki
pieprz
sól
*Ugotowanego, schłodzonego buraka obrać ze skórki i używając mandoliny lub ostrego noża pokroić na bardzo cieniutkie plasterki.
*Plastry buraka ułożyć na papierowym ręczniku, aby wchłonął nadmiar wilgoci.
*W miseczce rozgnieść widelcem ser pleśniowy, dodać serek typu Philadelphia, drobno posiekane orzechy, daktyle i natkę. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
*Na połowie buraczanego plastra układać farsz i nakryć niesmarowaną stroną.
Serdecznie pozdrawiam:)
oryginalnie :) ciekawa przystawka na Sylwestra :)
OdpowiedzUsuńOryginalnie i pysznie:)
UsuńFajne i nietypowe połączenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
Dziękuję za życzenia, Moniko. A buraki - super smakują:)
UsuńWygląda niezwykle:))Pozdrawiam serdecznie i wszystkiego dobrego w nowym roku życzę:))
OdpowiedzUsuńDziękuję, Reniu, serdecznie:)
UsuńSpróbuję.Zastanawiam się czym by jeszcze owinąć buraka, by nie trzeba go traktować nożem i widelcem a na dodatek konsumować na talerzyku.Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!!
OdpowiedzUsuńA może buraka o mniejszej "kubaturze" nadziać na wykałaczkę?
UsuńDziękuję za życzenia i również życzę dobra w Nowym Roku:)
Słyszałam, ze to bardzo smaczne połaczenie :)
OdpowiedzUsuńPrawda. Smakuje wspaniale:)
UsuńTaką zdrową przekąskę na pewno sobie przygotuje tylko bez orzechów ,bardzo dobry pomysł
OdpowiedzUsuńCieszę się, Tereniu, że pomysł przypadł Ci do gustu:)
Usuńja lubię połączenie buraka i sera koziego, serwuję jak carpaccio ;) więc blisko ale inaczej
OdpowiedzUsuńBardzo blisko i pysznie:)
UsuńAleż trafiłaś, właśnie szukałam w internecie i starych przepisach fajnych, zdrowych przystawek... jutro biorę się za buraczka :) Twoje buraczki wyglądają bardzo apetycznie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNie zawiedziesz się, Małgosiu! Jutro też robię:)
UsuńNa zdjęciach wyglądają obłędnie! Gdybym takie zobaczyła w realu, to pewnie bym się skusiła ;-)
OdpowiedzUsuńTestuję mnóstwo różnych przepisów, jednak na blogu zamieszczam tylko te, wg których powstają smaczne dania. Buraki, moi zdaniem, smakują wyśmienicie.
UsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Dorotko, jest mi niezwykle miło, że podobnie myślimy i możemy dzielić się tym. Czuję podobne wrażliwości... Bardzo doceniam Twoje publikacje. Wypróbowałam Twoich przepisów. Zawsze wracam do Twoich porad, przepisów. Bo są bardzo rzetelne i smakowite. Dziękuję, że jesteś.
OdpowiedzUsuńNiech Nowy Rok przyniesie tylko wspaniałe wydarzenia, radość, spokój i pozwoli nam realizować nasze przedsięwzięcia. Pozdrawiam Twoją Rodzinę.
Olu, bardzo dziękuję za tak miły i jednocześnie wzruszający komentarz. Ja również z wielką ciekawością zaglądam do Ciebie i zawsze podziwiam misterne prace.
UsuńNiech 2019 będzie lepszy niż miniony rok.
Pozdrawiam:)
lubię buraki i suróweczki z buraków a te wyglądają Jak pierogi :)
OdpowiedzUsuńJa również lubię buraki, w każdej postaci:)
UsuńGdzieś już je jadłam i bardzo mi smakowały. Zresztą lubię wszystko z buraków i na pewno zrobię to danie .
OdpowiedzUsuńWszelkiej pomyślności Dorotko!
Dziękuję bardzo:)
UsuńCiekawa kompozycja i gdyby znaleźć alternatywę dla sera pleśniowego to chętnie bym się skusiła
OdpowiedzUsuńMyślę, że ser pleśniowy można pominąć:)
UsuńFajny pomysł na buraka :) ja je uwielbiam ale tak jeszcze nie jadłam :) oczywiście będę próbowac :)
OdpowiedzUsuńJa również bardzo lubię buraki. W zasadzie w każdej postaci:)
Usuńświetna zdrowa przekąska!
OdpowiedzUsuń