sobota, 29 grudnia 2018

Plasterki buraka nadziewane serem

Kolorowo, zdrowo i przede wszystkim smacznie. Zachęcam do przygotowania tej przekąski. Plasterki ugotowanego buraka wypełnione farszem z dwóch rodzajów sera oraz orzechów i daktyli.







Plasterki buraka nadziewane serem - przepis:

1 dość duży ugotowany burak 
100 g sera  z niebieską pleśnią
100 g kremowego serka typu Philadelphia
garść posiekanych orzechów pekan (lub np. pestek dyni) 
5 suszonych, pozbawionych pestek i posiekanych daktyli
1 łyżeczka soku z cytryny
natka pietruszki
pieprz
sól

*Ugotowanego, schłodzonego buraka obrać ze skórki i  używając mandoliny lub ostrego noża pokroić na bardzo cieniutkie plasterki
*Plastry buraka ułożyć na papierowym ręczniku, aby wchłonął nadmiar wilgoci.
*W miseczce rozgnieść widelcem ser pleśniowy, dodać serek typu Philadelphia, drobno posiekane orzechy, daktyle i natkę. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
*Na połowie buraczanego plastra układać farsz i nakryć niesmarowaną stroną.





Serdecznie pozdrawiam:)

29 komentarzy:

  1. oryginalnie :) ciekawa przystawka na Sylwestra :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne i nietypowe połączenie.
    Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za życzenia, Moniko. A buraki - super smakują:)

      Usuń
  3. Wygląda niezwykle:))Pozdrawiam serdecznie i wszystkiego dobrego w nowym roku życzę:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Spróbuję.Zastanawiam się czym by jeszcze owinąć buraka, by nie trzeba go traktować nożem i widelcem a na dodatek konsumować na talerzyku.Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A może buraka o mniejszej "kubaturze" nadziać na wykałaczkę?
      Dziękuję za życzenia i również życzę dobra w Nowym Roku:)

      Usuń
  5. Słyszałam, ze to bardzo smaczne połaczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taką zdrową przekąskę na pewno sobie przygotuje tylko bez orzechów ,bardzo dobry pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, Tereniu, że pomysł przypadł Ci do gustu:)

      Usuń
  7. ja lubię połączenie buraka i sera koziego, serwuję jak carpaccio ;) więc blisko ale inaczej

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ trafiłaś, właśnie szukałam w internecie i starych przepisach fajnych, zdrowych przystawek... jutro biorę się za buraczka :) Twoje buraczki wyglądają bardzo apetycznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zawiedziesz się, Małgosiu! Jutro też robię:)

      Usuń
  9. Na zdjęciach wyglądają obłędnie! Gdybym takie zobaczyła w realu, to pewnie bym się skusiła ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Testuję mnóstwo różnych przepisów, jednak na blogu zamieszczam tylko te, wg których powstają smaczne dania. Buraki, moi zdaniem, smakują wyśmienicie.
      Serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
  10. Dorotko, jest mi niezwykle miło, że podobnie myślimy i możemy dzielić się tym. Czuję podobne wrażliwości... Bardzo doceniam Twoje publikacje. Wypróbowałam Twoich przepisów. Zawsze wracam do Twoich porad, przepisów. Bo są bardzo rzetelne i smakowite. Dziękuję, że jesteś.
    Niech Nowy Rok przyniesie tylko wspaniałe wydarzenia, radość, spokój i pozwoli nam realizować nasze przedsięwzięcia. Pozdrawiam Twoją Rodzinę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, bardzo dziękuję za tak miły i jednocześnie wzruszający komentarz. Ja również z wielką ciekawością zaglądam do Ciebie i zawsze podziwiam misterne prace.
      Niech 2019 będzie lepszy niż miniony rok.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  11. lubię buraki i suróweczki z buraków a te wyglądają Jak pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również lubię buraki, w każdej postaci:)

      Usuń
  12. Gdzieś już je jadłam i bardzo mi smakowały. Zresztą lubię wszystko z buraków i na pewno zrobię to danie .
    Wszelkiej pomyślności Dorotko!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawa kompozycja i gdyby znaleźć alternatywę dla sera pleśniowego to chętnie bym się skusiła

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny pomysł na buraka :) ja je uwielbiam ale tak jeszcze nie jadłam :) oczywiście będę próbowac :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również bardzo lubię buraki. W zasadzie w każdej postaci:)

      Usuń