niedziela, 21 maja 2017

Sałatka Małgosi

Małgosię i Jej męża  poznałam podczas wyjazdu z biurem Rainbow na Sycylię. Pół roku później spotkaliśmy się zupełnie przypadkowo na warszawskim lotnisku podczas odprawy przed wylotem na inną, wspólną jak się okazało, wycieczkę. Potem miały miejsce kolejne wyjazdy, ale wybór odwiedzanych miejsc był już planowany razem.
To od Małgosi właśnie otrzymałam przepis na pyszną sałatkę. Jej przygotowanie to dosłownie kilka chwil.


Sałatka z selerem naciowym - przepis:

1 opakowanie kiełbasy krakowskiej suchej z indyka - 320 g  (z Lidla)
3/4 selera naciowego
1 opakowanie suszonej żurawiny
1 duże opakowanie gęstej 18% śmietany
3 łyżki majonezu

Z kiełbasy zdjąć folię, pokroić w niezbyt drobną kostkę. Łodygi selera umyć, obrać z ciągnących się włókien i pokroić na 1 cm  kawałki. Kiełbasę i seler włożyć do miski, dorzucić suszoną żurawinę. Zalać śmietaną wymieszaną  z majonezem.  Wstawić na godzinę do lodówki, by śmietana nabrała słodyczy żurawiny.
Polecam. Sałatka jest bardzo smaczna, a jej przygotowanie nie zabierze Wam wiele czasu.






 Serdecznie pozdrawiam!

17 komentarzy:

  1. Tak się zastanawiam, czy ja aby nie znam Małgosi ;) Robię podobną sałatkę, a przepis dostałam od znajomej mojej bratowej, ale sałatka jest bardzo podobna :) Mogę potwierdzić, że jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kto wie, świat jest mały! Ja również Małgosiną sałatkę bardzo lubię.

      Usuń
  2. muszę spróbować koniecznie, spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Seler naciowy ma specyficzny smak i nie każdy go lubi. W tej sałatce jest zneutralizowany przez żurawinę. Choć nie jestem wielbicielką selera, to tę sałatkę uwielbiam.

      Usuń
  3. Bardzo ciekawe połączenie:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepadam za sałatkami:) Mniam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tę przygotowuje się wyjątkowo szybko, a do tego jest bardzo smaczna:)

      Usuń
  5. Nie przepadam za naciowym ale wypróbuję, bo wierzę, że kielbaska i żurawina zdominują jego intensywność😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również nie przepadam, ale w tej sałatce jest ok. Jadam ją z dużą przyjemnością:)

      Usuń
  6. Nie przepadam za naciowym ale wypróbuję, bo wierzę, że kielbaska i żurawina zdominują jego intensywność😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno by mi zaatakowała :-))

    OdpowiedzUsuń
  8. Trzeba wypróbować bo wyglada smakowicie:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto, Reniu, spróbować, bo jest smaczna i szybko się ją przygotowuje. Pozdrawiam:)

      Usuń