Ogórki królewskie - przepis:
2 kg ogórków (mogą być duże)
zalewa:
2 szklanki wody
1 szklanka 10% octu
2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
przyprawy do słoików:
koper
czosnek
gorczyca
Ogórki umyć. W zależności od wielkości, pokroić wzdłuż na połowy, ćwiartki lub ósemki. Posolić i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie odcedzić, włożyć do słoików, dodać czosnek, gorczycę oraz koper i zalać zalewą. Pasteryzować krótko.
Zapraszam na ogórkową ucztę! Po królewsku!
Pozdrawiam
Dorota
Ale bym zjadła takie ogóreczki...Mniam... Takiego smaka mi narobiłaś, że szok :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję chociaż niewiele będę robić:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Reniu i polecam. Warto zrobić na próbę, bo są pyszne:)
Usuńale muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńSą rewelacyjne:)
UsuńSuper, fajnie mieć w spiżarni takie ogóreczki :)
OdpowiedzUsuńW ubiegłym roku zrobiłam bardzo niewiele przetworów, więc w tym roku nadrabiam:)
Usuńbez dobrych ogórków nie ma zapraw na zimę :) z miodem jeszcze nie robiłam, pora spróbować :)
OdpowiedzUsuńJuż jestem nudna z tym zachwalaniem, ale naprawdę są pyszne:)
UsuńCo za piękne etykiety. Robisz je do wszystkich swoich przetworów?
OdpowiedzUsuńOgórki uwielbiam więc przepis zapisuję u siebie.
Pozdrawiam:)
Od kilku lat przyklejam na słoiczki z przetworami etykiety, które przygotowuję sobie w darmowym programie do obróbki zdjęć - Photoscape.
UsuńPoproszę
OdpowiedzUsuńzamawiam sloiczek
OdpowiedzUsuńbo do robienia przetworow raczej sie nie przekonam