poniedziałek, 16 października 2017

Serojabłecznik

W ubiegły tygodniu upiekłam smaczne ciasto. I choć trzeba poświęcić trochę czasu, by je przygotować, to absolutnie warto. Serojabłecznik, czyli kruche placki przełożone masą jabłkowo-żurawinową i warstwą serową, zwieńczone chrupiącą bezą. Wypiek godny polecenia.


Serojabłecznik - przepis:

kruche ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
250 g masła (może być roślinne lub margaryna)
1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
1 jajo
2 żółtka (białka zostawić do bezy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa jabłkowa:
1 kg jabłek

1 szklanka świeżej żurawiny (niekoniecznie)
3/4 szklanki cukru
1 budyń waniliowy

masa serowa:
1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
2 opakowania serka poznańskiego (po 200g każde)
1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
2 jaja
1 żółtko (białko wykorzystać do zrobienia bezy)

beza:
3 białka
1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
szczypta soli

Z podanych składników zagniatamy ciasto i zawinięte w folię  spożywczą lub aluminiową wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 

Masę jabłkową najlepiej przygotować dzień wcześniej. Do garnka o grubym dnie wrzucić obrane i pokrojone jabłka oraz świeżą żurawinę (nadaje kwaskowatości) oraz wlać odrobinę wody. Dodać cukier i bardzo często mieszając, smażyć owoce. Wsypać budyń. Zagotować i odstawić do wystudzenia. Masa  powinna być dość gęsta. Można zamiast takiej masy  użyć świeżych jabłek startych na tarce o grubych oczkach lub pokrojonych w plasterki i posypanych cukrem (jeśli owoce są zbyt kwaśne)

Jaja i żółtko wraz z cukrem ucierać mikserem do białości. Dodawać serki, ale nie wszystko na raz, tylko niewielkimi porcjami. Wsypać budyń i dokładnie połączyć z masą serową.  
Formę (u mnie  26x36 cm) wysmarować tłuszczem. Kruche ciasto podzielić na 2 części. Jedną - rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki. Na cieście rozsmarować usmażony wcześniej dżemik jabłkowy (lub świeże owoce), a na nim - rozwałkowaną drugą część kruchego ciasta. Następnie wyłożyć masę serową. Wstawić do nagrzanego do 170° C piekarnika i piec ok. 80 minut.
W czasie, kiedy ciasto się piecze należy z pozostałych 3 białek i cukru ubić sztywną pianę. Na 30 minut przed końcem pieczenia serojabłecznika bardzo delikatnie wyłożyć na ciasto równą warstwę bezy i piec dalej. Na ostatnie 10 minut można włączyć termoobieg. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.


Polecam!

25 komentarzy:

  1. Bardzo fajne ciasto i na pewno mega smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 w 1, a w zasadzie 3 w 1: jabłecznik, sernik i beza. Pychota:)

      Usuń
  2. Takie ciasto to dla mnie zupełna nowość. Fajnie i niebanalne połączenie składników. Chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do kawki mniamm. Ciacho wygląda pysznie i chętnie go zrobię 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie wilgotne ciasta, i bardzo chciałabym aby ktoś dla mnie taki upiekł :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyżbyś nie lubiła piec? A ciasto jest rzeczywiście bardzo wilgotne:)

      Usuń
  5. Nigdy nie jadłam takiego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. połączeni idealne dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dorotka smaka mi zrobiłaś żeby to ciasto upiec

    OdpowiedzUsuń
  8. ostatnio wypieki mi nie wychodza
    ale moze zrobie carbonade de flamende jako danie glowne i wpadne ;) na deser

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wołowina to nie jest moje ulubione mięso, ale może dlatego, że nie jestem specjalistką w jego przyrządzaniu. Na deser zawsze można wpadać:)

      Usuń
  9. Fantastyczne ciasto, na pewno smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Połączenie sera z jabłkami jest baardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dorotka właśnie upieklam serojabłecznik z tego przepisu jeszcze gorący

    OdpowiedzUsuń
  12. Dorotka ciasto jest pyszne właśnie zjadłam 2 kawałki super przepis

    OdpowiedzUsuń