W ubiegły tygodniu upiekłam smaczne ciasto. I choć trzeba poświęcić trochę czasu, by je przygotować, to absolutnie warto. Serojabłecznik, czyli kruche placki przełożone masą jabłkowo-żurawinową i warstwą serową, zwieńczone chrupiącą bezą. Wypiek godny polecenia.
Serojabłecznik - przepis:
kruche ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
250 g masła (może być roślinne lub margaryna)
1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
1 jajo
2 żółtka (białka zostawić do bezy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 szklanka świeżej żurawiny (niekoniecznie)
3/4 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
masa serowa:
1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
2 opakowania serka poznańskiego (po 200g każde)
1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
2 jaja
1 żółtko (białko wykorzystać do zrobienia bezy)
beza:
3 białka
1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
szczypta soli
Z podanych składników zagniatamy ciasto i zawinięte w folię spożywczą lub aluminiową wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masę jabłkową najlepiej przygotować dzień wcześniej. Do garnka o grubym dnie wrzucić obrane i pokrojone jabłka oraz świeżą żurawinę (nadaje kwaskowatości) oraz wlać odrobinę wody. Dodać cukier i bardzo często mieszając, smażyć owoce. Wsypać budyń. Zagotować i odstawić do wystudzenia. Masa powinna być dość gęsta. Można zamiast takiej masy użyć świeżych jabłek startych na tarce o grubych oczkach lub pokrojonych w plasterki i posypanych cukrem (jeśli owoce są zbyt kwaśne)
Jaja i żółtko wraz z cukrem ucierać mikserem do białości. Dodawać serki, ale nie wszystko na raz, tylko niewielkimi porcjami. Wsypać budyń i dokładnie połączyć z masą serową.
Formę (u mnie 26x36 cm) wysmarować tłuszczem. Kruche ciasto podzielić na 2 części. Jedną - rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki. Na cieście rozsmarować usmażony wcześniej dżemik jabłkowy (lub świeże owoce), a na nim - rozwałkowaną drugą część kruchego ciasta. Następnie wyłożyć masę serową. Wstawić do nagrzanego do 170° C piekarnika i piec ok. 80 minut.
W czasie, kiedy ciasto się piecze należy z pozostałych 3 białek i cukru ubić sztywną pianę. Na 30 minut przed końcem pieczenia serojabłecznika bardzo delikatnie wyłożyć na ciasto równą warstwę bezy i piec dalej. Na ostatnie 10 minut można włączyć termoobieg. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Polecam!
Bardzo fajne ciasto i na pewno mega smaczne :)
OdpowiedzUsuń2 w 1, a w zasadzie 3 w 1: jabłecznik, sernik i beza. Pychota:)
UsuńTakie ciasto to dla mnie zupełna nowość. Fajnie i niebanalne połączenie składników. Chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że się nie zawiedziesz. Dziękuję:)
UsuńDo kawki mniamm. Ciacho wygląda pysznie i chętnie go zrobię 😊
OdpowiedzUsuńLubię takie wilgotne ciasta, i bardzo chciałabym aby ktoś dla mnie taki upiekł :):):)
OdpowiedzUsuńCzyżbyś nie lubiła piec? A ciasto jest rzeczywiście bardzo wilgotne:)
UsuńNigdy nie jadłam takiego połączenia :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować:)
Usuńpołączeni idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńJa również bardzo takie połączenie lubię:)
Usuńale mi smaka narobilas :(
OdpowiedzUsuńCieszę się z tego powodu:)
UsuńDorotka smaka mi zrobiłaś żeby to ciasto upiec
OdpowiedzUsuńZachęcam, Tereniu:)
Usuńostatnio wypieki mi nie wychodza
OdpowiedzUsuńale moze zrobie carbonade de flamende jako danie glowne i wpadne ;) na deser
Wołowina to nie jest moje ulubione mięso, ale może dlatego, że nie jestem specjalistką w jego przyrządzaniu. Na deser zawsze można wpadać:)
UsuńFantastyczne ciasto, na pewno smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne:)
UsuńPołączenie sera z jabłkami jest baardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńZaspokaja gusta wielu smakoszy:)
UsuńDać:-)
OdpowiedzUsuńA nie dostałaś?
UsuńDorotka właśnie upieklam serojabłecznik z tego przepisu jeszcze gorący
OdpowiedzUsuńDorotka ciasto jest pyszne właśnie zjadłam 2 kawałki super przepis
OdpowiedzUsuń