Ziemniaczane rożki - przepis na 10 sztuk:
1,5 kg ziemniaków (u mnie mączyste)
3 żółtka
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 szklanki tartej bułki (ilość zależy od gatunku ziemniaków)
Nadzienie:
10 plasterków gotowanej lub wędzonej szynki (u mnie szynka babuni)
10 plasterków żółtego sera
Panierka:
2 jaja
bułka tarta
olej do smażenia
sałata
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Utłuc lub przecisnąć praską do ziemniaków. Dodać żółtka, bułkę tartą, gałkę muszkatołową, pieprz i ew.sól. Dokładnie wymieszać. Powstała ziemniaczana masa nie powinna kleić się do rąk. Jeśli rozsypuje się i trudno ją formować, należy dodać więcej bułki tartej. Z ciasta formować kule (ciut mniejsze od pączków), które dłonią należy delikatnie przyciskać do posypanego tartą bułką blatu i starać się, by powstały kwadratowe placuszki (u mnie 12 cm). Na każdym położyć plasterek sera i wędliny. Złożyć na pół, by powstały trójkąty. Brzegiem noża wyrównać wszystkie boki rożka.
Jaja rozbełtać i smarować nimi rożki przy użyciu silikonowego pędzelka. Obtoczyć w tartej bułce i smażyć wszystkie strony rożka (boczki też) na złoty kolor na rozgrzanej patelni (u mnie grillowa) z niewielką ilością oleju. Pyszne z ketchupem i sałatą.
Rożki w złotej panierce są wyjątkowo smaczne. Polecam:)
Fajny pomysł na obiad! Już chyba wiem co zrobić w weekend ;)
OdpowiedzUsuńPolecam i wiem, że nie będziesz żałować:)
UsuńDorotko pierwszy raz widzę takie kotleciki, już mi smakują 😊Postaram się je jak najszybciej zrobić.
OdpowiedzUsuńOne są rewelacyjnie smaczne:)
UsuńPierwszy raz widzę kotleciki z nadzieniem. Wypróbuję ale bez sera. Już mi smakują:)
OdpowiedzUsuńJa kocham ziemniaki, więc dla nie to rewelacja:)
Usuńmoje smaki:)
OdpowiedzUsuńMoje również:)
UsuńBardzo smaczne. Pamiętam, że kiedyś robiłaś dla mnie wersję dietetyczną.
OdpowiedzUsuńByły pieczone, a nie smażone:)
UsuńNo i poproszę pieczone z sosem czosnkowym i będę happy:)
UsuńBardzo apetyczny pomysł :) Zjadłabym z wielką przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńRożki są cudowne. Warto poświęcić trochę czasu i je przygotować:)
Usuń
OdpowiedzUsuńSuper obiadek Dorotka chętnie bym zjadła
Wyglądają pysznie aż chce się sięgnąć po jednego... na pewno wypróbuję... :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmakują także znakomicie:)
Usuńale apetyczne <3
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńPrzepyszne i pomysłowe danie :-))
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję:)
UsuńOj kusisz, kusisz... a zapowiadają się naprawdę pysznie...
OdpowiedzUsuńKuszę i w tym przypadku wcale nie żałuję:)
UsuńSmaczne rożki Dorotko:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńRewelacyjny pomysł Dorotko. Na pewno wypróbuję przepis już wkrótce :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że masz ochotę skorzystać z tego przepisu:)
UsuńSuper pomysł, jeszcze nie jadłam takich rożków, muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńJestem przekonana, że będą Ci smakować:)
UsuńUwielbiam ziemniaki i wszystko co z nimi związane :) będę robić i smakować :)
OdpowiedzUsuńJa również:)
Usuń