czwartek, 19 października 2017

Ziemniaczane rożki

Ten przepis, wycięty z jakiegoś kolorowego "babskiego" czasopisma,  służy mi od prawie 20 lat.  Panierowane ziemniaczane rożki przygotowywałam kiedyś bardzo często, obecnie rzadziej. Nie dlatego, że mniej smakują,  wręcz odwrotnie. Są tak pyszne, że trudno poprzestać na jednym czy dwóch, a do niskokalorycznych nie należą. A poza tym przy podwyższonym cukrze niewskazane jest jedzenie potraw smażonych, więc staram się unikać pokus. A rożki wodzą na pokuszenie. Spróbujcie, a będziecie wiedzieć, o czym piszę.


Ziemniaczane rożki - przepis na 10 sztuk:

1,5 kg ziemniaków (u mnie mączyste)
3 żółtka
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 szklanki tartej bułki (ilość zależy od gatunku ziemniaków)

Nadzienie:
10 plasterków gotowanej lub wędzonej szynki (u mnie szynka babuni)
10 plasterków żółtego sera

Panierka:
2 jaja 
bułka tarta

olej do smażenia

sałata

Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Utłuc lub przecisnąć praską do ziemniaków.  Dodać żółtka,  bułkę tartą, gałkę muszkatołową, pieprz i ew.sól. Dokładnie wymieszać. Powstała ziemniaczana masa nie powinna kleić się do rąk.  Jeśli rozsypuje się i trudno ją formować, należy dodać więcej bułki tartej. Z ciasta formować kule (ciut mniejsze od pączków), które dłonią należy delikatnie przyciskać do posypanego tartą bułką blatu i  starać się, by powstały kwadratowe placuszki (u mnie 12 cm). Na każdym położyć plasterek sera i wędliny. Złożyć na pół, by powstały trójkąty. Brzegiem noża wyrównać wszystkie boki rożka.  
Jaja rozbełtać i smarować nimi  rożki przy użyciu  silikonowego pędzelka. Obtoczyć w tartej bułce i smażyć wszystkie strony rożka (boczki też) na złoty kolor na rozgrzanej patelni (u mnie grillowa) z niewielką ilością oleju.   Pyszne z ketchupem i sałatą.






Rożki w złotej panierce są wyjątkowo smaczne. Polecam:)

30 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na obiad! Już chyba wiem co zrobić w weekend ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorotko pierwszy raz widzę takie kotleciki, już mi smakują 😊Postaram się je jak najszybciej zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz widzę kotleciki z nadzieniem. Wypróbuję ale bez sera. Już mi smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczne. Pamiętam, że kiedyś robiłaś dla mnie wersję dietetyczną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były pieczone, a nie smażone:)

      Usuń
    2. No i poproszę pieczone z sosem czosnkowym i będę happy:)

      Usuń
  5. Bardzo apetyczny pomysł :) Zjadłabym z wielką przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rożki są cudowne. Warto poświęcić trochę czasu i je przygotować:)

      Usuń





  6. Super obiadek Dorotka chętnie bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają pysznie aż chce się sięgnąć po jednego... na pewno wypróbuję... :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj kusisz, kusisz... a zapowiadają się naprawdę pysznie...

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacyjny pomysł Dorotko. Na pewno wypróbuję przepis już wkrótce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że masz ochotę skorzystać z tego przepisu:)

      Usuń
  10. Super pomysł, jeszcze nie jadłam takich rożków, muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam ziemniaki i wszystko co z nimi związane :) będę robić i smakować :)

    OdpowiedzUsuń