piątek, 30 listopada 2018

Ciastka z masłem orzechowym

Dziś proponuję ciasteczka, które mogą być alternatywą dla łasuchów nie przepadających za piernikami. Mimo dodatku sody i drożdży podczas pieczenia odbity wzór nie zniekształca się.  Co tu dużo pisać - ciastka są przepyszne!


Ciastka z masłem orzechowym - przepis:

125 g miękkiego masła śmietankowego
125 g masła orzechowego  w temp.pokojowej(najlepiej kremowego, bez kawałków orzechów)
1/2 szklanki brązowego cukru
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
230 g mąki pszennej
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka suchych drożdży
szczypta soli

Używając miksera utrzeć masło śmietankowe i masło orzechowe z dwoma rodzajami cukru. Dodać jajko i ucierać dalej, następnie dosypać pozostałe składniki przesiane przez sito. Miksować do otrzymania jednolitej masy. 
Oderwać kawałek ciasta, uformować z niego kulkę i przycisnąć stempelkiem. Można również wykorzystać drewniane lub silikonowe foremki. 
Ciastka układać na wyłożonej pergaminem lub silikonową matą blasze w dość dużej odległości od siebie. Piec ok. 15 - 20 minut  w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku.   
Po wyjęciu z pieca pozostawić na  blasze do wystygnięcia. 












Smacznego:)

20 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie, muszę zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorotka mam łasuchów co lubią masło orzechowe to je zrobię przepis zabieram

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie zjem, a to moje smaki. Ciasteczka nie tylko wyglądają na smaczne, ale również wspaniale się prezentują. Śliczne zdjęcia. :)

    Pozdrawiam. <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają tak pięknie, że szkoda je konsumować a pewnie smakują wyśmienicie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasteczeka wyglądają bardzo ładnie i ciekawe są te formy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale masz fajne foremki na ciacha.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne i pomysłowe ciasteczka ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ śliczne te ciasteczka, piękne masz foremki. A ciastka wyglądają pysznie :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczne te ciasteczka, rzeczywiście wzorki bardzo ładnie wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow! Mam w domu łasuszka, który kocha wręcz pierniki! Dziękuję za pomysł, przepis. Dzięki, że jesteś. Twój przepis będzie wykorzystany. Zrobiłaś mi wielką niespodziankę. Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie piękne wzorki na tych ciasteczkach:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo podobają mi się wzory na tych ciasteczkach :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo smakowite ciasteczka i masz superowe foremki!:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zaintrygował mnie ten dodatek drożdży. Nigdy takich nie robiłam. I te wzorki - jakie one piękne! Co to za foremki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Korzystałam z foremek silikonowych. Mam ich sporo, a kupuję na aliexpress. Przesyłki są bezpłatne, a ceny foremek znacznie niższe niż u nas:)

      Usuń
  15. Dorotko, ciasteczka wyglądają wspaniale! Przypięłam Ci etykietkę mistrzynie tortów, a Ty i w ciasteczkach jesteś niesamowita! :)

    OdpowiedzUsuń