Z batatów, które w koszyku na warzywa leżały od dłuższego już czasu, upiekłam smaczne ciastka. Są łatwe w przygotowaniu, niezbyt słodkie i za sprawą przypraw - pachną świętami.
Piernikowe ciastka z batatów - przepis:
3 średniej wielkości bataty
1 szklanka płatków gryczanych z białej kaszy (mogą być również owsiane błyskawiczne)
1/2 szklanki mąki lnianej (lub innej)
2 łyżki miodu (lub więcej)
2 łyżki masła orzechowego
1 jako
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżka czekolady w proszku (niekoniecznie)
garstka orzeszków ziemnych (fistaszków)
1 łyżka rodzynków
Bataty obrać, pokroić na ćwiartki i ugotować do miękkości. Odcedzić, wystudzić i ugnieść na puree. Dodać pozostałe składniki (poza rodzynkami i fistaszkami), wymieszać mikserem lub łyżką. Masę nabierać łyżeczką i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze pamiętając o odstępach. Moczoną w zimnej wodzie łyżeczką nadawać ciasteczkom okrągły kształt. Wierzch posypać posiekanymi fistaszkami i rodzynkami. Przycisnąć bakalie. Piec w nagrzanym do 175 C piekarniku przez ok. 25 min. Wyłożyć na kratkę i poczekać aż przestygną.
Piekę również makową wersję tych ciastek. Wtedy suchy mak (5 łyżek) mieszam z pozostałymi składnikami i puree ze słodkich ziemniaków.
I wersja z makiem:
Ciasteczka są pyszne. Polecam:)
Pyszne i pomysłowe ciasteczka, w dodatku zdrowe ponieważ są z warzywa. Nigdy bym na to nie wpadła. Zabieram kilka do kawki I pozdrawiam 💛💚💙❤
OdpowiedzUsuńNaprawdę pyszne ciastka. Polecam:)
Usuńcoż mi w weekend przyjdzie piec tradycyjne ;)
OdpowiedzUsuńJa też planuję "ciasteczkowy" weekend:)
UsuńNa pewno smakują rewelacyjnie takie ciasteczka :) Mniam...
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię:)
UsuńDorotka bardzo pomysłowy przepis a jak pięknie wyglądają
OdpowiedzUsuńDziękuję, Tereniu i polecam:)
UsuńWyglądają apetycznie, chyba ukradę :) przepis od Ciebie... :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTego typu przestępstwo uchodzi bezkarnie. Pozdrawiam Małgosiu:)
UsuńCiekawe, z batatów jeszcze ciasteczek nie jadłam...czas to zmienić!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Warto spróbować:)
UsuńALE FAJNE CIASTKA! takich z batatów jeszcze nigdy nie jadłam :) !
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam. Są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim smaczne:)
UsuńSuper pomysł na świąteczne zdrowe ciasteczka. Mąka lniana to rozumiem po prostu mielone siemię?
OdpowiedzUsuńMąkę lnianą kupiłam w pobliskim sklepie. To zmielone ziarna odtłuszczonego siemienia lnianego. Tę mąkę dodaję do również do naleśnikowego ciasta. Gdy pierwszy raz upiekłam te ciastka, pochłonęłam ich ogromne ilości. Bałam się, że poziom mojego cukru przekroczy wszystkie możliwe normy. Okazało się, że moje obawy były nieuzasadnione.
UsuńPiękne ciasteczka i zapewne pyszne:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńOj tak, smakują nieźle! Pozdrawiam:)
UsuńZjadłabym;>
OdpowiedzUsuńPlanuję "ciasteczkowy" weekend, więc coś na pewno Ci skapnie:)
UsuńMnie przypadły, ale nie było dane mi spróbować, bo pewien mały głodomor "wszamał" wszystko po turnieju:)
UsuńMusisz czekać na kolejny wypiek:)
Usuńzjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńCieszę się:)
UsuńNie jadłam batatów, opinia , że to słodkie ziemniaki nie budziła u mnie entuzjazmu. Ta propozycja mnie mocno przekonuje. Bardzo ciekawa. Spokojnie można "bawić " się składnikami. Rewelacja. Dobrze, że Jesteś. Twoje pomysły są dla mnie super świetne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo Ci, Olu, dziękuję. Ja bataty polubiłam, szczególnie pieczone z parmezanem i różnymi przyprawami. Do ciastek też są idealne. Pozdrawiam:)
UsuńCiekawe ciasteczka :) ja za batatami jakoś za specjalne nie przepadam może właśnie za słodkie sa dla mnie a do ciastek pasują idealne :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBataty nie każdy lubi. Mają specyficzny smak. Ja się do niego przekonałam całkiem niedawno. Ta miłość została wymuszona problemami zdrowotnymi. Pozdrawiam:)
UsuńLubię wpadać do Ciebie ,zawsze tu jakiś cudny przepis,ten także..ktoby pomyślał o takim ciastku..no ale właśnie słodkie bataty....koniecznie muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak miłe słowa. Ciasta, mimo naturalnej słodyczy, nie podnoszą poziomu cukru we krwi. I to w nich, poza smakiem, i się podoba:)
Usuńmuszę koniecznie spróbować:)
UsuńBatatowe pierniczki? to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńMałgosiu, są bardzo smaczne. Prosto z blachy, jeszcze ciepłych, zjadłam kilkanaście. Brak umiaru!
UsuńFajna alternatywa dla kupnych ciastek... Wyglądają naprawdę apetycznie!
OdpowiedzUsuńYumi!!! Narobiłaś mi smaka!
OdpowiedzUsuń