środa, 20 grudnia 2017

Sakiewki wypełnione orzechami

Dziś upiekłam kolejne ciasteczka - sakiewki z nadzieniem z orzechów laskowych i włoskich oraz migdałów. Ależ pyszne są te mieszki! Ciasto jest chrupiące i mało słodkie, ale zawartość sakiewek - bajeczna.


Sakiewki - przepis (24 sztuki):

1 kostka masła (200 g)
700 g mąki pszennej
szczypta soli
300 ml wody

Nadzienie:

400 g Nutelli
kieliszek rumu lub innego alkoholu
400 g posiekanych orzechów laskowych, włoskich i migdałów 

W garnku rozpuścić 150 g masła (resztę zostawić do smarowania sakiewek). Do miski wsypać mąkę, dodać przestudzone masło, odrobinę soli oraz 300 ml wody. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 min, a gdy będzie już gładkie i sprężyste, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut.

Nutellę rozpuścić w kąpieli wodnej. Należy pamiętać, aby dno naczynia, w którym znajduje się masa orzechowa, nie dotykało powierzchni wrzącej wody. Dodać alkohol, uprażone na suchej patelni posiekane orzechy i wymieszać. 

Ciasto dość cienko rozwałkować i wykrawać kwadraty o boku 10 cm. Na środek każdego nakładać masę orzechową i zacisnąć brzegi ciasta tak, aby powstała sakiewka.

Dwie tortownice wyłożyć papierem do pieczenia, układać mieszki jeden obok drugiego, posmarować je pozostałym rozpuszczonym masłem i piec 30 - 40 minut w temp. 200 stopni C.





Jeśli nie znajdziecie czasu, by upiec mieszki na Święta, może warto pysznie rozpocząć Nowy Rok? 
Polecam:)

17 komentarzy:

  1. Ale szalejesz z tymi słodkościami! I dobrze, w końcu lada dzień święta. Sakiewki wyglądają bardzo apetycznie. Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiekłam całe mnóstwo różnych słodkości, ale tylko o niektórych pisałam na blogu. Większość ciasteczek ładnie zapakowanych dołączam jako dodatek do prezentów.

      Usuń
  2. Połączenie Nutelli, orzechów i alkoholu?
    Brzmi obłędnie! Coś czuję, że właśnie znalazłam swoje ulubione smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, owe połączenie jest uzależniające! Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Chyba bardziej pasuje mi ten przepis na Nowy Rok.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogłabym jeść na okrągło przez cały rok:)

      Usuń
  4. Pyszne sakiewki. Zjadła bym z chęcią kilka 💚💛❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, jeszcze trochę zostało, więc chętnie podrzuciłabym Tobie:)

      Usuń
  5. Zabawnie wyglądają i są na pewno smaczne:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  6. O matko ale nadzienie... ja po prostu UWIELBIAM orzechy!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam orzechy, szczególnie laskowe. Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Rewelacyjny pomysł i na pewno smakują genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale pięknie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń