wtorek, 12 grudnia 2017

Dwukolorowe ciasteczka świąteczne

Na tej stronie internetowej  znalazłam przepis na ciasteczka - dwukolorowe roladki w cudnej, zielono-biało-czerwonej posypce. Tak bardzo spodobały mi się, że postanowiłam je upiec. Problem tkwił w posypce. Gdzie ją zdobyć? Kupiłam tzw. maczek dekoracyjny, ale w kolorze biało-brązowym. Zamieniłam się więc w Kopciuszka. Oddzielałam maleńkie ziarenka dobrą godzinę, a efekt prawie żaden. Wreszcie zaczęłam się zastanawiać, czy nie powinnam udać się do specjalisty od "głowy". Za jakie grzechy! Postanowiłam spożywczymi barwnikami żelowymi zabarwić cukier na zielono i czerwono. Wysuszyłam go na kominku i mój maczek wyglądał cudnie! Przed posypaniem ciastek dodałam jeszcze garstkę białego. Niestety, cukier podczas pieczenia zbrązowiał i moje ciasteczka nie są tak urodziwe, jak te oryginalne  Na szczęście domowy tester - mój MĄŻ, który nie może przejść obojętnie obok słodkości, stwierdził, że ciastka są pyszne. 



Dwukolorowe ciasteczka - przepis:

200 g masła
1 szklanka cukru
2 duże jaja (temp.pokojowa)
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
4 szklanki mąki pszennej (u mnie Basia poznańska)
szczypta soli 

czerwony barwnik spożywczy w żelu (u mnie Wilton

posypka zielono-czerwono-biała

Zmiksuj miękkie masło z cukrem na puszysty krem.  Dodaj jajka, aromat migdałowy i ekstrakt z wanilii i mieszaj do połączenia składników. Wsyp sól oraz przesianą przez sito mąkę  i miksuj tak długo, aż ciasto stanie się gładkie. Podziel ciasto na 2 równe części. Do jednej dodaj na czubku noża czerwony barwnik i miksuj tak długo, aż uzyskasz pożądany kolor. Każdą część zawiń oddzielnie w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Następnie rozwałkuj na posypanym mąką papierze pergaminowym białe ciasto. Nadaj mu kształt prostokąta. Na drugim kawałku pergaminu uformuj wałkiem czerwony prostokąt. Powinien mieć wymiary takie, jak białe ciasto. Połóż delikatnie arkusz czerwonego ciasta na białym prostokącie i usuń górny pergamin. Delikatnie "przejedź" wałkiem, by warstwy się połączyły. Zwijaj ciasto wzdłuż dłuższego boku (używając pergaminu spod białej części ciasta), tak jak roladę. Wyjmij papier i zawiń szczelnie roladę w folię spożywczą. Włóż do lodówki na kolejną godzinę. Schłodzone ciasto obtocz w posypce. Najlepiej zrobić to rozsypując równomiernie maczek dekoracyjny na całym arkuszu folii. Przełóż na nią roladę i ostrożnie dociskając folię z posypką do ciasta, szczelnie zawiń. Autor oryginalnego przepisu zaleca w tym momencie odłożenie ciasta na co najmniej 3 godziny do zamrażalnika. Ja tę czynność pominęłam. Pokrój roladę na jednocentymetrowe plastry, przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piecz  temperaturze 190º C ok. 25 min.




Pozdrawiam:

35 komentarzy:

  1. ooo jakie cudne kolory w tych ciasteczkach:) wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajny pomysł! Muszę w wolnej chwili spróbować:)
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciacha Kopciuszku :)
    Rozczuliłaś mnie tym oddzielaniem ziarenek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyle czasu zmarnowałam! Żeby chociaż jakiś bal był w perspektywie...:)

      Usuń
  4. cukier i tak wygląda bajecznie. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Roladkowe ciasteczka są ekstra! Ale chyba nie poszłabym w stronę oddzielania ziarenek... Roladki lubię, bardzo. Kolorystycznie - zachęcają ! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, ja już też nie bawiłabym się w oddzielanie "ziarna od plew". Serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Bardzo ładnie wyglądają :) Są urocze i na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie urocze są te kolorowe ślimaczki. Bardzo fajnie to sobie wymyśliłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta posypka wygląda naprawdę świetnie! Trochę się pośmiałam czytając o Twoich zmaganiach, bo przyznam, że ja podobnie kiedyś robiłam z tymi ziarenkami, przy czym ja odpuściłam później i nie szukałam dalszego rozwiązania. A to takie proste... w taki sposób można osiągnąć jakikolwiek kolor!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to było zabawne "przedsięwzięcie"! Pozdrawiam:)

      Usuń
  9. Piękne i kolorowe ciasteczka. Mój mąż też by nie grymasił 💋❤ Zabieram jedno do kawki 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudne kolorowe ciasteczka aż mam ochotę sięgnąć po jedno, niestety też jestem łasuchem... :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy byłam młodsza mogłam bez problemu koło wszelkich ciastek przechodzić obojętnie. Teraz, gdy cukier muszę ograniczać, ciągnie nie do słodyczy jak wilka do lasu:)

      Usuń
  11. Bardzo sympatyczne wyszły.

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne roladki, jeszcze takich nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Prezentują sie fantastycznie i na pewno są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpowiedzi
    1. Myślę, że smakowo i kolorystycznie wpisują się w Walentynki:)

      Usuń
  15. Dorotka wspaniale ci wyszły porywam ciacho pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Kochana, jak zawsze wyszło Ci fantastycznie! Choć przyznam, ze roześmiałam sie, jak przeczytałam o tym kopciuszkowaniu ;))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy dziś o tym pomyślę, to też się śmieję z własnej głupoty:)

      Usuń
  17. Cudenka zrobiłaś Dorotko :) pięknie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają bardzo, bardzo smakowicie :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mojemu mężowi bardzo smakowały, ja tylko skubnęłam:)

      Usuń