czwartek, 22 czerwca 2017

Cukiniowe kuleczki

Dziś przepis na danie z cukinii. Tym razem na pieczone cukiniowe kuleczki. Najsmaczniejsze są jeszcze gorące, z dodatkiem sosu czosnkowego.


Pieczone kulki z cukinii - przepis (17 sztuk):
Inspiracja
1 średnia cukinia
3 jaja
2 duże ząbki czosnku
2 suche utarte bułki grahamki (lub 1 i 1/4 szklanki bułki tartej)
3/4 szklanki utartego na dużych oczkach sera żółtego (u mnie edamski)
1/2 pęczka natki pietruszki lub 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
sól i pieprz do smaku

Cukinie umyć, odciąć końcówki i pokroić na bardzo drobną (3-4 mm) kostkę. Jaja rozbełtać w naczyniu, dodać cukinię, wyciśnięty przez praskę czosnek, żółty  ser, bułkę tartą i posiekaną natkę (lub miętę). Doprawić do smaku. Wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać więcej bułki. Masę nabierać łyżką i formować kulki, które należy układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piekarnik nagrzać do 180° C i piec ok. 20 - 25 minut, aż kuleczki będą chrupiące i złoto-brązowe.







Przesyłam letnie (wreszcie!!!) pozdrowienia.

27 komentarzy:

  1. Dorotko bardzo dziękuję za dodanie mnie do bocznego paska, odwdzięczę się tym samym :) Kuleczki z cukinii pierwszy raz widzę. Wyglądają pysznie a z sosem czosnkowym zjadła bym natychmiast :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przygotowanie tego dania nie jest specjalnie czasochłonne, a efekt smakowy świetny. Dziękuję:)

      Usuń
  2. Super kuleczki, bardzo fajny pomysł na przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najsmaczniejsze zaraz po wyjęciu z piekarnika:)

      Usuń
  3. nie wpadłabym na taki przepis, wspaniałe te kuleczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie wyglądają te kuleczki. Przepis idealny na lato, bo zazwyczaj cukinia kosztuje grosze, a potrafi bardzo obrodzić. Z sosem czosnkowym musiały smakować przepysznie. Choć znając mnie to, zrobiłabym do takich kuleczek tzatziki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam cukinię, a te kuleczki wyglądają bardzo apetycznie :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kuleczki wyglądają przepysznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny przepis. nie wpadłabym na taki:)na pewno na dniach przygotuję te kulki. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę smacznego i również bardzo serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
  8. Bardzo fajny przepis:))wyglądają przepysznie:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapisałam przepis i na pewno wykorzystam :-) W zeszłym roku jadłam cukinię kilogramami... mam nadzieję, że teraz też tak będzie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również w ogromnych ilościach "pochłaniam" cukinię:)

      Usuń
  10. Lux po prostu- eleganckie, a łatwe w wykonaniu. Świetne. Ślę letnie pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń