Pieczone kulki z cukinii - przepis (17 sztuk):
Inspiracja
1 średnia cukinia
3 jaja
2 duże ząbki czosnku
2 suche utarte bułki grahamki (lub 1 i 1/4 szklanki bułki tartej)
3/4 szklanki utartego na dużych oczkach sera żółtego (u mnie edamski)
1/2 pęczka natki pietruszki lub 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
sól i pieprz do smaku
Cukinie umyć, odciąć końcówki i pokroić na bardzo drobną (3-4 mm) kostkę. Jaja rozbełtać w naczyniu, dodać cukinię, wyciśnięty przez praskę czosnek, żółty ser, bułkę tartą i posiekaną natkę (lub miętę). Doprawić do smaku. Wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać więcej bułki. Masę nabierać łyżką i formować kulki, które należy układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piekarnik nagrzać do 180° C i piec ok. 20 - 25 minut, aż kuleczki będą chrupiące i złoto-brązowe.
Dorotko bardzo dziękuję za dodanie mnie do bocznego paska, odwdzięczę się tym samym :) Kuleczki z cukinii pierwszy raz widzę. Wyglądają pysznie a z sosem czosnkowym zjadła bym natychmiast :)
OdpowiedzUsuńPrzygotowanie tego dania nie jest specjalnie czasochłonne, a efekt smakowy świetny. Dziękuję:)
UsuńSuper kuleczki, bardzo fajny pomysł na przekąskę :)
OdpowiedzUsuńNajsmaczniejsze zaraz po wyjęciu z piekarnika:)
Usuńnie wpadłabym na taki przepis, wspaniałe te kuleczki! :)
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają te kuleczki. Przepis idealny na lato, bo zazwyczaj cukinia kosztuje grosze, a potrafi bardzo obrodzić. Z sosem czosnkowym musiały smakować przepysznie. Choć znając mnie to, zrobiłabym do takich kuleczek tzatziki.
OdpowiedzUsuńTzatziki też będzie idealny:)
UsuńUwielbiam cukinię, a te kuleczki wyglądają bardzo apetycznie :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńSą naprawdę smaczne, szczególnie gorące:)
UsuńFajna wegetariańska wersja!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny:)
UsuńCzęstowałaś?
OdpowiedzUsuńTym razem nie! Poprawię się, obiecuję:)
UsuńI hope so:-) ⏰
UsuńNie wiem co to za znak się dodał ten zegarek
UsuńKuleczki wyglądają przepysznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńświetny przepis. nie wpadłabym na taki:)na pewno na dniach przygotuję te kulki. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego i również bardzo serdecznie pozdrawiam:)
UsuńBardzo fajny przepis:))wyglądają przepysznie:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńDziękuję, Reniu:)
Usuńwyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńZapisałam przepis i na pewno wykorzystam :-) W zeszłym roku jadłam cukinię kilogramami... mam nadzieję, że teraz też tak będzie :-)
OdpowiedzUsuńJa również w ogromnych ilościach "pochłaniam" cukinię:)
UsuńLux po prostu- eleganckie, a łatwe w wykonaniu. Świetne. Ślę letnie pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam również:)
Usuń