Nie polecam dżemu ze sklepu, bo w wysokiej temperaturze rozpuści się.
Drożdżowe rogaliki - przepis (36 sztuk):
1/2 kg mąki
25 dag masła (może być roślinne lub margaryna)
250 ml śmietany (najlepiej kwaśnej - u mnie 18%, ale może być 12%)
6 łyżeczek cukru
5 dag świeżych drożdży
1 rozbełtane jajo
ok. 1/2 szklanki cukru (może być brązowy) wymieszanego z cukrem waniliowym
nadzienie:
1 słoiczek gęstego dżemu porzeczkowo-bananowego własnej roboty
Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać masło i razem posiekać. Zrobić dołek, rozkruszyć do niego drożdże i zasypać je cukrem. Zalać śmietaną i odstawić do czasu, aż drożdże zaczną rosnąć. Wtedy zagnieść ciasto, blat posypać mąką i rozwałkować (3 - 5 mm). Wykrawać trójkąty, nakładać konfiturę i zawijać rogaliki. Moczyć w roztrzepanym jajku i cukrze. Układać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w piekarniki nagrzanym do 170 ° C ok. 30 min.
Do części ciasta dodałam zieloną herbatę Matcha oraz kakao. Po upieczeniu po zielonym i brązowym kolorze nie było śladu. |
Zapewniam - rogaliki są przepyszne!
Skuszę się na te rogaliki,zapisuję przepis.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńBrzmi i wygląda pysznie, ale jak dla mnie jest jeden mankament- jestem bezglutenowa:(((
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia, czy można wykorzystać inną mąkę.Szkoda, że nie możesz spróbować:)
UsuńUwielbiam takim rogaliki. Podkradam do kawki :)
OdpowiedzUsuńTaką kradzież wybaczam i nawet się z niej cieszę:)
Usuń... dżem porzeczkowo - bananowy własnej roboty, brzmi dla mnie tak egzotycznie :) ciekawe połączenie, musi być przepyszny!
OdpowiedzUsuńDżemik jest kwaskowy, ale nie kwaśny. Pyszny:)
UsuńNie wiem czemu moje rogaliki takie ładne nie wychodzą:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńReniu, najważniejsze, że są pyszne:)
UsuńTakie rogaliki kojarzą mi się z dzieciństwem. Podobne robiła moja Mama i nadziewała prażonymi jabłkami. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńJa również piekłam z jabłkami. Smakują mi z każdym nadzieniem:)
Usuńwspaniałe, wyszły przepięknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńno do porannej kawki jak znalazł <3
OdpowiedzUsuńŻeby tylko do porannej kawy!
UsuńDorotko przepis zabieram a tymi rogalikami to kusisz tak wspaniale się prezentują
OdpowiedzUsuńDziękuję, Tereniu:)
UsuńSprawdzone przepisy są zawsze udane i smakują. Rogaliki wyglądają bardzo smakowicie -:) Piękna porcelana.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Porcelana z Bolesławca. Nie mogłam się jej oprzeć i zaszalałam. Wszystko drogie jak diabli, ale cudne. Japończycy, Chińczycy, Amerykanie (i przedstawiciele innych narodowości) też zbzikowali. Wynosili pełne kartony porcelany.
UsuńSmaczniutkie:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię drożdżowe wypieki, a takie rogaliki na pewno smakują fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńJa również jestem wielbicielką drożdżowego. Rogaliki polecam:)
UsuńKorzystam z tego przepisu od dawien dawna ;) pieklam je juz w gimnazjum na jakies szkolne uroczystosci ;) pycha!
OdpowiedzUsuńSzczególnie pyszne są jeszcze ciepłe:)
Usuń