Topinambur (słonecznik bulwiasty) to warzywo, które przeżywa ostatnio swój renesans.
I dobrze, bo jak wieści niosą, to istna skarbnica dobra wszelakiego. Zawiera krzemionki, sporo witamin (A, B, C, E), magnez, potas, żelazo, cynk, wapń, fosfor i miedź. Ma sporo zalet: oczyszcza organizm z toksyn, zwiększa odporność, odbudowuje mikroflorę jelit. A dla mnie to warzywo jest cenne szczególnie, ponieważ pozwala kontrolować poziom cukru we krwi. Zawarta w bulwach topinambura inulina jest sprzymierzeńcem odchudzania, a spore ilości krzemionek wzmacniają paznokcie i włosy.
Jeśli ktoś chciałby pogłębić wiedzę o tym warzywie może zajrzeć TU
Topinambur jest bardzo zdrowy, więc zachęcam do częstego wykorzystywania go w kuchni.
Dziś zapraszam na frytki z topinambura. Pieczone, a nie smażone. Jeśli jednak spodziewacie się smaku klasycznych, ziemniaczanych frytek, to będziecie rozczarowani. Topinambur smakuje zupełnie inaczej. Warto spróbować!
Pieczone frytki z topinambura - przepis:
1 kg topinambura ( u mnie 2 opakowania po 500 g)
5 łyżek oliwy z oliwek
4 duże ząbki czosnku
1/3 łyżeczki suszonego oregano
1/3 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki soli
Topinambur bardzo dokładnie umyć szczotką. Warzywo pieczone będzie razem ze skórką, więc czynność ta musi być wykonana rzetelnie, by podczas jedzenia nie zgrzytał w zębach piasek. Osuszyć w bawełnianej ściereczce lub papierowym ręczniku. Odciąć brzydkie, sczerniałe końcówki, przeciąć wzdłuż na pół lub jeśli warzywo jest większe - na ćwiartki.
W misce umieścić oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.. Dokładnie wymieszać. Wrzucić pokrojony na łódeczki topinambur i potrząsać naczyniem tak, by wszystkie kawałki topinambura pokryły się oliwą z przyprawami.
Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać, by frytki tworzyły jedną warstwę.
Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku ok. 30 min. Na 5 minut przed końcem pieczenia włączyć termoobieg.
Gdy będą przyrumienione i miękkie wyjąć z piekarnika, wyłożyć na papierowy ręcznik, by wciągnął resztki oliwy i wody.
Frytki z topinambura mogą zastąpić ziemniaki w daniu obiadowym. Ja podaję je jako osobną potrawę w towarzystwie sosu czosnkowego (2 ząbki czosnku, sól, pieprz, jogurt naturalny typu greckiego).
Pozdrawiam:)
Jeszcze tego topinambura nie próbowałam
OdpowiedzUsuńMa lekko słodki smak, ale nie tak jak bataty. I dużo bardziej niż one przypadł mi do gustu:)
UsuńBatatów też jeszcze nie jadłam;) Ale zaciekawiłaś mnie. Może nie dziś i nie jutro, ale kiedyś mam nadzieję, ze spróbuję jednego i drugiego:)
UsuńJa też nie próbowałam:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńCzas spróbować, Reniu. To bardzo zdrowe warzywo i ostatnio nie ma problemu z jego kupnem. Pozdrawiam Cię serdecznie:)
UsuńUwielbiam topinambur pod każdą postacią. Ostatnio najchętniej zajadam go w towarzystwie hummusu :)
OdpowiedzUsuńJak dotąd przygotowałam tylko frytki i zupę z topinamburem:)
UsuńFrytki z topinambura? ooo nie jadłam nigdy ale wyglądają bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńZachęcam:)
UsuńNie próbowałam jeszcze, ale narobiłaś mi ochoty :-)) I na pewno spróbuję... podawane właśnie tak jak u Ciebie - Z sosem czosnkowym :-)
OdpowiedzUsuńZ sosem czosnkowym mogłabym jeść prawie wszystko. Mam po prostu czosnkowego bzika.
UsuńTopinambur - coś nowego, nie jadłam jeszcze i czas to zmienić, tylko napisz czy w zwykłym markecie znajdę go czy raczej w sklepie ze zdrową żywnością? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOstatnio jest w stałej sprzedaży w Lidlu. Pozdrawiam:)
UsuńNie jadłam jeszcze tego warzywa, ale chętnie bym spróbowała takich frytek :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować. Albo się w nim rozsmakujesz, albo go nie polubisz:)
Usuńjeszcze nie miałam okazji by go spróbować:)
OdpowiedzUsuńSmak ma ciekawy, choć może nie wszystkim przypaść do gustu:)
UsuńDorotko frytki wyglądają bardzo apetycznie. Nie słyszałam o tym warzywie i nie spotkałam go również. U Ciebie można dowiedzieć się ciekawostek 💛💚💙❤
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, by wyrobić sobie opinię na temat jego smaku. Ostatnio nie ma problemu z nabyciem topinambura. Pozdrawiam:)
UsuńDorotka to jakaś nowość a pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńFrytki z topinambura mają bardzo ciekawy smak. Polecam spróbować:)
UsuńKiedyś jadłam topinambur, ale nie w formie frytek, chętnie spróbuję takie zrobić, przy najbliższej okazji. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZ sosem czosnkowym są bardzo smaczne. Pozdrawiam:)
UsuńJa nawet nie słyszałam o tym, wyglądają ciekawie i chętnie bym to spróbowała :)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie, na razie tylko z batatów robiłam
OdpowiedzUsuń