wtorek, 16 stycznia 2018

Pieczone frytki z topinambura

Topinambur (słonecznik bulwiasty) to warzywo, które przeżywa ostatnio swój renesans.
I dobrze, bo jak wieści niosą, to istna skarbnica dobra wszelakiego.  Zawiera krzemionki, sporo witamin (A, B, C, E), magnez, potas, żelazo, cynk, wapń, fosfor i miedź. Ma sporo zalet: oczyszcza organizm z toksyn, zwiększa odporność, odbudowuje mikroflorę jelit. A dla mnie to warzywo jest cenne szczególnie, ponieważ pozwala kontrolować poziom cukru we krwi. Zawarta  w bulwach topinambura inulina jest sprzymierzeńcem odchudzania, a spore ilości krzemionek wzmacniają paznokcie i włosy.

Jeśli ktoś chciałby pogłębić wiedzę o  tym warzywie może zajrzeć TU

Topinambur jest bardzo zdrowy, więc zachęcam do częstego wykorzystywania go w kuchni. 

Dziś zapraszam na frytki z topinambura. Pieczone, a nie smażone. Jeśli jednak spodziewacie się smaku klasycznych, ziemniaczanych frytek, to będziecie rozczarowani. Topinambur smakuje zupełnie inaczej.  Warto spróbować!


Pieczone frytki z topinambura - przepis:

1 kg topinambura ( u mnie 2 opakowania po 500 g)
5 łyżek oliwy z oliwek
4 duże ząbki czosnku
1/3 łyżeczki suszonego oregano
1/3 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki soli

Topinambur  bardzo dokładnie umyć szczotką. Warzywo pieczone będzie razem ze skórką, więc czynność ta musi być wykonana rzetelnie, by podczas jedzenia nie zgrzytał w zębach piasek. Osuszyć w bawełnianej ściereczce lub papierowym ręczniku. Odciąć brzydkie, sczerniałe końcówki, przeciąć wzdłuż na pół lub jeśli warzywo jest większe - na ćwiartki.
W misce umieścić oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.. Dokładnie wymieszać. Wrzucić pokrojony na łódeczki topinambur i potrząsać naczyniem tak, by wszystkie kawałki topinambura pokryły się oliwą z przyprawami.

Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Wyrównać, by frytki tworzyły jedną warstwę.


Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku ok. 30 min. Na 5 minut przed końcem pieczenia włączyć termoobieg.

Gdy będą przyrumienione i miękkie wyjąć z piekarnika, wyłożyć na papierowy ręcznik, by wciągnął resztki oliwy i wody.

Frytki z topinambura mogą zastąpić ziemniaki w daniu obiadowym. Ja  podaję je jako osobną potrawę w towarzystwie sosu czosnkowego (2 ząbki czosnku, sól, pieprz, jogurt naturalny typu greckiego).

Pozdrawiam:)

25 komentarzy:

  1. Jeszcze tego topinambura nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma lekko słodki smak, ale nie tak jak bataty. I dużo bardziej niż one przypadł mi do gustu:)

      Usuń
    2. Batatów też jeszcze nie jadłam;) Ale zaciekawiłaś mnie. Może nie dziś i nie jutro, ale kiedyś mam nadzieję, ze spróbuję jednego i drugiego:)

      Usuń
  2. Ja też nie próbowałam:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas spróbować, Reniu. To bardzo zdrowe warzywo i ostatnio nie ma problemu z jego kupnem. Pozdrawiam Cię serdecznie:)

      Usuń
  3. Uwielbiam topinambur pod każdą postacią. Ostatnio najchętniej zajadam go w towarzystwie hummusu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dotąd przygotowałam tylko frytki i zupę z topinamburem:)

      Usuń
  4. Frytki z topinambura? ooo nie jadłam nigdy ale wyglądają bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie próbowałam jeszcze, ale narobiłaś mi ochoty :-)) I na pewno spróbuję... podawane właśnie tak jak u Ciebie - Z sosem czosnkowym :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z sosem czosnkowym mogłabym jeść prawie wszystko. Mam po prostu czosnkowego bzika.

      Usuń
  6. Topinambur - coś nowego, nie jadłam jeszcze i czas to zmienić, tylko napisz czy w zwykłym markecie znajdę go czy raczej w sklepie ze zdrową żywnością? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio jest w stałej sprzedaży w Lidlu. Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Nie jadłam jeszcze tego warzywa, ale chętnie bym spróbowała takich frytek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować. Albo się w nim rozsmakujesz, albo go nie polubisz:)

      Usuń
  8. jeszcze nie miałam okazji by go spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak ma ciekawy, choć może nie wszystkim przypaść do gustu:)

      Usuń
  9. Dorotko frytki wyglądają bardzo apetycznie. Nie słyszałam o tym warzywie i nie spotkałam go również. U Ciebie można dowiedzieć się ciekawostek 💛💚💙❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować, by wyrobić sobie opinię na temat jego smaku. Ostatnio nie ma problemu z nabyciem topinambura. Pozdrawiam:)

      Usuń
  10. Dorotka to jakaś nowość a pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Frytki z topinambura mają bardzo ciekawy smak. Polecam spróbować:)

      Usuń
  11. Kiedyś jadłam topinambur, ale nie w formie frytek, chętnie spróbuję takie zrobić, przy najbliższej okazji. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z sosem czosnkowym są bardzo smaczne. Pozdrawiam:)

      Usuń
  12. Ja nawet nie słyszałam o tym, wyglądają ciekawie i chętnie bym to spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Brzmi pysznie, na razie tylko z batatów robiłam

    OdpowiedzUsuń