W mojej kuchni to warzywo jest używane rzadko. Przestałam nawet dodawać go do tradycyjnej jarzynowej sałatki. Ale, gdy zobaczyłam program z Nigellą, w którym przygotowała pieczonego na groszku kurczaka, wiedziałam, że skorzystam z jej przepisu. Skrzętnie go zanotowałam i wczoraj nadszedł czas na przetestowanie receptury. No i .... PYCHA! Wyjątkowo smaczny jest groszek z dodatkiem pora, czosnku i wermutu. Szczerze polecam!
1 kg mrożonego groszku
10 udek z kurczaka
1 por
2 ząbki czosnku
150 ml białego wytrawnego wermutu
oliwa z oliwek
sól
zielony koperek
Na blachę do pieczenia wysypać mrożony groszek, dodać umyty i pokrojony na 1,5 cm kawałki por, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zielony koperek, wermut, oliwę i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Na wierzchu groszku ułożyć umyte, osuszone, posolone i spryskane oliwą z oliwek udka. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 90 - 100 min. Na talerzu posypać koperkiem.
Smacznego!
Bardzo lubimy kurczaka więc chętnie wypróbuję:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńMyślę, Reniu, że będzie Wam smakował. Pozdrawiam:)
Usuńna takie udka to ja zawsze jestem chętna:)
OdpowiedzUsuńZapraszam. Jeszcze porcyjka została:)
UsuńChoć nie lubię groszku (!) to skusiłaś mnie , bo udka to w każdej postaci. Bardzo ciekawa potrawa, dużo innej zieleni. I pewnie pachnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ja też za groszkiem specjalnie nie przepadam, ale w tym daniu to on jest najsmaczniejszy:)
UsuńWygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńI nieźle smakuje:)
UsuńNie wiem dlaczego tak mało używam groszku w swojej kuchni? Dorotko dziękuję za przepis, na pewno zrobię takie mięsko na groszku 💜💛💚💙
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńŚwietny pomysł, ja też lubię groszek i często używam w kuchni :)
OdpowiedzUsuńGroszek w tej wersji jest pyszny:)
UsuńGroszek i koperek to duet idealny :) Ciekawe danie, choć ja zapewne mocno skróciłabym czas pieczenia. Spokojnie wystarczyłoby 45 minut.
OdpowiedzUsuńJa zwykle piekę kurczaka ok. 60 minut, ale tym razem trzymałam się ściśle wskazówek Nigelli i udka nie były wcale "przepieczone".
UsuńU mnie w domu groszku też raczej się nie jada. Właściwie to preferuję groszek świeży, prosto z ogródka, taki mrożony albo z puszki nie do końca do mnie przemawia :).
OdpowiedzUsuńI ja byłam podobnego zdania, ale tą potrawą przełamałam niechęć do groszku:)
UsuńCzuję się zachęcona do zrobienia takiego kurczaka - nie dość, że prosto, niewiele składników, to jeszcze z pewnością pysznie:)
OdpowiedzUsuńPoza czasem na pieczenie, potrzeba dosłownie chwili, by potrawę przygtować:)
UsuńSpróbuję to zrobić tylko muszę zamienik zrobić bo udek coś mi nie chcą jeść pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMyślę, Tereniu, że i z innym niż udka mięskiem, będzie smaczne:)
UsuńBrzmi smacznie:)
OdpowiedzUsuńMało pracy, a naprawdę jest smaczne:)
UsuńDorotko fajny pomysł mi podsunęłaś z tymi udkami na jutrzejszy obiad :) bardzo dziękuje :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogę być pomocna. Pozdrawiam:)
Usuń