Lubicie piec? Ja lubię i piec, i jeść. Słodkości również
kochają wszyscy członkowie mojej rodziny. Kiedy nasze córki mieszkały z nami, ciasto
gościło na naszym stole bardzo często. Obecnie piekę znacznie rzadziej. Uwielbiam
wypieki, w których słodkość masy przełamana jest orzeźwiającym smakiem
kwaskowych owoców. Dziś pragnę Wam polecić Jagodową
kusicielkę, ciasto „odkryte” trzy lata temu na
http://cookorama.net/ru/blog/torty/tort-chernichnoe-iskushenie.html
http://cookorama.net/ru/blog/torty/tort-chernichnoe-iskushenie.html
Oto przepis:
Biszkopt:
4 jaja
¾ szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej (używam Basi - tortowej extra typ 405 lub tortowej orkiszowej typ 450)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
4 jaja
¾ szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej (używam Basi - tortowej extra typ 405 lub tortowej orkiszowej typ 450)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Mus jagodowy:
400 g jagód
100 g cukru
100 g masła
200 g mleka w proszku
200 g jogurtu naturalnego
100 g dwukrotnie zmielonego twarogu
20 g żelatyny
Krem z mascarpone:400 g jagód
100 g cukru
100 g masła
200 g mleka w proszku
200 g jogurtu naturalnego
100 g dwukrotnie zmielonego twarogu
20 g żelatyny
250 g serka mascarpone
40 g cukru pudru
200 g jagód
Wykonanie
Przygotowujemy biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem do momentu uzyskania puszystej gęstej piany, dodajemy po jednym żółtku, następnie dosypujemy przesianą przez sito mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, skrobią ziemniaczaną i starannie mieszamy.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 27x27 cm wylewamy ciasto i pieczemy ok. 40 min w temp. 160°C . Ostudzony placek przecinamy na 2 części.
Przygotowujemy jagodowy mus:
Miękkie masło ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy.
Jagody miksujemy blenderem, dodajemy jogurt, ser, mleko w proszku i dokładnie miksujemy. Utarte z cukrem masło dodajemy do jagodowego musu i starannie mieszamy. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody, mieszamy do pełnego rozpuszczenia i, lekko schłodzoną, dodajemy do jagodowego musu. Ubijamy mikserem.
Jedną część placka wkładamy do formy, wylewamy jagodowy mus i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Przygotowujemy krem z mascarpone:
Opakowanie serka mascarpone ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy jagodami. Ponownie wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
Smacznego!
Białka ubijamy z cukrem do momentu uzyskania puszystej gęstej piany, dodajemy po jednym żółtku, następnie dosypujemy przesianą przez sito mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, skrobią ziemniaczaną i starannie mieszamy.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 27x27 cm wylewamy ciasto i pieczemy ok. 40 min w temp. 160°C . Ostudzony placek przecinamy na 2 części.
Przygotowujemy jagodowy mus:
Miękkie masło ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy.
Jagody miksujemy blenderem, dodajemy jogurt, ser, mleko w proszku i dokładnie miksujemy. Utarte z cukrem masło dodajemy do jagodowego musu i starannie mieszamy. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody, mieszamy do pełnego rozpuszczenia i, lekko schłodzoną, dodajemy do jagodowego musu. Ubijamy mikserem.
Jedną część placka wkładamy do formy, wylewamy jagodowy mus i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Przygotowujemy krem z mascarpone:
Opakowanie serka mascarpone ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy jagodami. Ponownie wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
Smacznego!
Poproszę!
OdpowiedzUsuńNajwcześniej w 2 połowie lutego.
Usuńna pewno nikt nie mógłby się oprzeć takiemu ciastu ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Wygląda nieźle i smakuje rewelacyjnie,
Usuńmniam
OdpowiedzUsuńtorty wnukow wygladaly pieknie
Dziękuję
UsuńJa również uwielbiam piec i jeść.Ciasto wygląda prześlicznie a torty dla wnuków jeszcze piękniejsze.
OdpowiedzUsuń