sobota, 24 czerwca 2017

Łosoś z truskawkami i szparagami

W czerwcowym numerze Magazynu dla smakoszy KUCHNIA można  znaleźć wiele ciekawych przepisów Anny Dobrowolańskiej z wykorzystaniem truskawek. W związku z tym, że w lodówce już od dwóch dni czekał na swój występ  zniecierpliwiony pacyficzny łosoś, postanowiłam skorzystać z propozycji znalezionej w/w miesięczniku i przygotować na obiad smażoną  rybę ze szparagami i truskawkami.  No i ... było pysznie! Polecam!


Smażony łosoś z truskawkami i zielonymi szparagami - przepis (dla 4 osób):

duży płat łososia podzielony na 4 kawałki lub 4 dzwonka
4 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki miodu
sól

pęczek zielonych szparagów
1 i 1/2 szklanki pokrojonych na ćwiartki dojrzałych truskawek 
1 i 1/2 łyżki masła

3 łyżki oleju do smażenia

W miseczce wymieszać sos sojowy z miodem. Przygotowaną marynatą posmarować łososia, posolić i odstawić na 1/2 godziny. Na rozgrzaną patelnię wlać olej. Smażyć łososia z obu stron (w przypadku płata najpierw stronę ze skórą) przez kilka minut, aż ryba się zrumieni.
Szparagi umyć, osuszyć, odciąć zdrewniałe końcówki i przeciąć wzdłuż na połowy. Na drugiej patelni rozpuścić masło, wrzucić szparagi i smażyć do miękkości z obu stron. Dodać pokrojone truskawki i smażyć jeszcze 3 minuty.





Smacznego!

18 komentarzy:

  1. Bardzo pyszna propozycja na łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do głowy by mi nie przyszło aby to razem połączyć:)))wyglada pysznie:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również byłam zaskoczona takim połączeniem. Dobrze, że zaryzykowałam i skorzystałam z tego przepisu, bo kompozycja smaków okazała się fantastyczna. Pozdrawiam Cię, Reniu:)

      Usuń
  3. takiego połączenie nie znam, ale chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takiego duetu nie jadłam, szparagi i truskawki, spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To właściwie tercet, bo ważną rolę odgrywa masło:)

      Usuń
  5. Super, bardzo ciekawe połączenie smakowe:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. A więc ja napiszę tak: Dokładnie wszystko mam w lodówce (nawet truskawki w prezencie wczoraj od męże dostałam, choć dzieci są uczulone na nie, ale to w tamtym roku, więc przetestuję, może coś się zmieniło w tym temacie), już widzę zaskoczenie, bo truskawki i szparagi, i łosoś razem... :)
    Dziękuję za podzielenie się przepisem, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam to danie po raz pierwszy, ale nie ostatni. Nam smakowało i to bardzo. Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. I rybka w sosie sojowym smaczna, i owocowo-warzywny dodatek również:)

      Usuń
  8. Bardzo fajne połączenie smaków, lubię takie eksperymenty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami efekt kulinarnych eksperymentów ładnie wygląda na talerzu, gorzej ze smakiem. Tym razem eksperyment udany. Pozdr.

      Usuń
  9. Lubię dodatek owoców w wytrawnych potrawach. Łosoś prezentuje się niezwykle apetycznie i z pewnością smakował bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Truskawki ożywiają potrawę, nie tylko wizualnie. Bardzo smaczne danie. Polecam:)

    OdpowiedzUsuń