Sałatka brokułowa w sosie awocado - przepis:
Składniki:
1 brokuł
1 czerwona cebula
2 nieduże ogórki kiszone
2 jaja ugotowane na twardo
Składniki na sos:
1 dojrzałe awocado
1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
cukier, pieprz, sól
oraz
2 łyżki prażonych pestek dyni (u mnie dwukrotnie więcej)
Brokuły zalać wrzątkiem i pozostawić w garnku pod przykryciem ok. 10 minut. Odcedzić i ostudzić, podzielić na różyczki. Cebulę pokroić w piórka, ogórki kiszone w ćwierćplasterki, a jaja w ósemki. Składniki delikatnie wymieszać i przełożyć do salaterki.
Awocado umyć, przeciąć na pół, wyjąć pestkę. Miąższ wyjąć ze skórki, umieścić w pojemniku blendera i zmiksować razem z jogurtem. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę, a wierzch posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
W wolnych chwilach powstają świąteczne dekoracje. Wykorzystuję w nich mech, który we wrześniu pieczołowicie usuwałam ze ścianek murku w ogrodzie.
Serdecznie pozdrawiam!
Na pewno było pyszne! :) Zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że sałatka będzie Ci smakować. Pozdrawiam.
UsuńSzkoda, że mnie ta przyjemność ominęła;>
OdpowiedzUsuńZapraszam jutro.
Usuńpiękne dekoracje :)
OdpowiedzUsuńA sałatka bardzo smakowita;)