czwartek, 2 marca 2017

Ciasto z pianką

To jedno z moich ulubionych ciast. Kilka lat temu, podczas wizyty u rodziny mojego męża, zostaliśmy nim poczęstowani. Było tak pyszne, że patera bardzo szybko świeciła pustkami. Nie dałabym spokoju Alicji, gdyby nie podzieliła się ze mną przepisem.. Piekłam je wielokrotnie i prawie zawsze z dobrym skutkiem. Dlaczego "prawie"? Jedyny raz, nie stosując się do przepisu, użyłam mrożonych owoców. W efekcie pianka się "rozjechała", i choć wcale ten "rozjazd" nie ujął jej smaku, to wygląd pozostawiał sporo do życzenia. Najbardziej lubię (za jego kwaskowy posmak)  ciasto z mixem świeżych owoców (truskawki, maliny, porzeczki, wiśnie, borówki), a do zaprezentowanej dziś wersji użyłam gruszek z kompotu.  Znacznie słodsze, ale też bardzo smaczne!

Ciasto z pianką - przepis:
Składniki na ciasto:
 3 szklanki mąki pszennej (ja używam Basi)
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
25 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na piankę:
2 duże (400 g) pojemniki 18% śmietany (najlepiej JAGR - u nas do kupienia m.in. w Kauflandzie)
3/4 szklanki cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe (mogą być z cukrem)
4 białka


oraz
owoce świeże lub z kompotu (nie używać  mrożonych, ponieważ puszczają dużo wody i soku, co sprawia, że pianka może się dobrze nie ściąć).

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Można schłodzić w lodówce (ok. 1 godz.). Formę o wymiarach 25x36 cm wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. 
Jedną część ciasta rozwałkować na dnie blachy i wyłożyć na nią owoce.

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, potem śmietany i proszek budyniowy. Chwilę miksować i wylać na ułożone na cieście owoce.
Drugą część ciasta pokruszyć palcami na pianę.
Piec w temperaturze 180°C co najmniej 1 godz. 


Życzę smacznego!
Pozdrawiam 🙋.


18 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Oj, pozostało albo czekać na okazję, albo zakasać rękawy i ...

      Usuń
    2. To chyba poczekam...

      Usuń
  2. Wyglda dobrze .
    Choc mi ciasta ostatnio nie wychodzą ,
    Zdecydowanie powinnam zostać przy mięsach i hindi smakach , to wychodzi b. Dobrze i

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też przytrafiają się czasami ciastowe niewypały, a dzieje się tak wtedy, gdy przygotowuję je na szczególną okazję i bardzo zależy mi na ich doskonałości.

      Usuń
  3. ciasto wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy takiego nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest specjalnie czasochłonne, a smakuje wspaniale.

      Usuń
  5. Hej! Dotąd nie robiłam takiej pianki. Podobne składniki ale zamiast śmietany szklanka oleju. Nie przypuszczałabym, że aż dwie duże śmietany😉 Serdecznie pozdrawiam Doroto! Ja też czekam z niecierpliwością na Wiosnę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się Dorotko że pieczesz te ciasto , ono bije furorę.Ja piękę je na wszelkie okazję i nie tylko😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam to ciasto, Alu. To pewniak. wszystkim smakuje:)

      Usuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Brzmi i wygląda smakowicie 😊 zapisałam do wypróbowania 😊 pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń