Ciasto z pianką - przepis:
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (ja używam Basi)
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
25 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na piankę:
2 duże (400 g) pojemniki 18% śmietany (najlepiej JAGR - u nas do kupienia m.in. w Kauflandzie)
3/4 szklanki cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe (mogą być z cukrem)
4 białka
oraz
owoce świeże lub z kompotu (nie używać mrożonych, ponieważ puszczają dużo wody i soku, co sprawia, że pianka może się dobrze nie ściąć).
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Można schłodzić w lodówce (ok. 1 godz.). Formę o wymiarach 25x36 cm wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką.
Jedną część ciasta rozwałkować na dnie blachy i wyłożyć na nią owoce.
Drugą część ciasta pokruszyć palcami na pianę.
Piec w temperaturze 180°C co najmniej 1 godz.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam 🙋.
Też je lubię i chcę!
OdpowiedzUsuńOj, pozostało albo czekać na okazję, albo zakasać rękawy i ...
UsuńTo chyba poczekam...
UsuńWyglda dobrze .
OdpowiedzUsuńChoc mi ciasta ostatnio nie wychodzą ,
Zdecydowanie powinnam zostać przy mięsach i hindi smakach , to wychodzi b. Dobrze i
Mi też przytrafiają się czasami ciastowe niewypały, a dzieje się tak wtedy, gdy przygotowuję je na szczególną okazję i bardzo zależy mi na ich doskonałości.
Usuńciasto wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńAle pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńNigdy takiego nie robiłam.
OdpowiedzUsuńNie jest specjalnie czasochłonne, a smakuje wspaniale.
UsuńHej! Dotąd nie robiłam takiej pianki. Podobne składniki ale zamiast śmietany szklanka oleju. Nie przypuszczałabym, że aż dwie duże śmietany😉 Serdecznie pozdrawiam Doroto! Ja też czekam z niecierpliwością na Wiosnę.
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńCieszę się Dorotko że pieczesz te ciasto , ono bije furorę.Ja piękę je na wszelkie okazję i nie tylko😉
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto, Alu. To pewniak. wszystkim smakuje:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda smakowicie 😊 zapisałam do wypróbowania 😊 pozdrawiam 😊
OdpowiedzUsuńMniam! Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń