czwartek, 2 listopada 2017

Panierowana szynka po japońsku (Tonkatsu)

Tonkatsu to popularne w Japonii danie mięsne nazywane u nas schabowym po japońsku. Dziś przygotowałam rewelacyjną przekąskę na wzór tej oryginalnej. Nie użyłam jednak mięsa, ale szynki.  Serdecznie zachęcam do jej zrobienia . Przekąska jest prosta, łatwa i szybka w przygotowaniu, a smakuje wybornie.



Inspiracja

Szynka w panierce, czyli Ham Katsu - przepis:

10 plasterków szynki gr. 2-3 mm  ( u mnie Myszka)
czarny świeżo zmielony pieprz

2 jaja
1/3 szklanki mąki do panierowania
1 szklanka bułki tartej


olej do głębokiego smażenia (ilość zależy od wielkości użytego naczynia)

Plastry szynki posyp czarnym pieprzem. Bułkę tartą rozsyp równomiernie na dużym płaskim talerzu i skrop wodą (używając np. spryskiwacza). Dzięki temu zabiegowi,po usmażeniu, skórka będzie chrupiąca.  Panieruj szynkę w mące, strząśnij jej nadmiar, następnie w rozbełtanym jajku, później w bułce. Do garnka lub głębokiej patelni wlej olej i dobrze go rozgrzej. Włóż plaster szynki i smaż na złoty kolor z obu stron. Osusz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Przetnij na połowę i ułóż na talerzu. Możesz podać w towarzystwie sałaty, kapusty, pomidorów lub sałatki ziemniaczanej. Świetnie smakuje również z sosem Tonkatsu lub sosikiem czosnkowym. Posyp natką pietruszki. 
Najpyszniejsze są ciepłe. 

Sos Tonkatsu:

1 łyżka keczupu
2,5 łyżeczki sosu Worcestershire
1,5 łyżeczka sosu ostrygowego
1 łyżeczka brązowego cukru

Wszystkie składniki sosu umieść w małej miseczce i wymieszaj.





Tak przygotowana szynka jest bardzo smaczna. Można ją podać na wystawnej kolacji i zapewniam, że wszyscy będą zachwyceni jej smakiem.  

26 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na niebanalną przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesssu przeczytałam. Mam atak głodu. Jestem na diecie. Bezmięsnej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę współczuję i jednocześnie podziwiam. Życzę wytrwałości:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Wiesz, że nie przesadzam zachwalając to danie, bo próbowałaś:)

      Usuń
  4. Tak jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie skosztuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem przekonana, że będzie Ci bardzo smakować:)

      Usuń
  5. Dorotko bardzo smakowicie wygląda szynka panierowana. Przepis zapisuję sobie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy przygotowywałam panierowaną szynkę pierwszy raz nawet nie pomyślałam, że może być tak smaczna. Pozdrawiam Cię, Małgosiu:)

      Usuń
  6. ale super pomysł na przekąskę. Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tego jeszcze nie jadłam ciekawe muszę spróbować pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda interesująco zachęcająco :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajnie to sobie wymyśliłaś Dorotko. Tonkatsu bardzo lubi mój Połówek. Jeśli spotkasz kiedyś w sklepie panko, to polecam zakupić. Panierka na bazie panko jest niesamowicie chrupiąca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam japońską kuchnię. I choćby tylko dla niej odwiedziłabym ten kraj jeszcze raz. Wiem, że w japońskich przepisach do panierowania używa się panko, ale w żadnym supermarkecie nie spotkałam. Rozejrzę się przy okazji wizyty w większym mieście.

      Usuń
  10. Doroto ! O tortach nic już nie napiszę, bo wszystko było już powiedziane:-) Ale ziemniaczane rożki i ta szynka po japońsku! Nie jadłam nigdy i dla mnie to swietne przepisy. Rożki przygotuję na pewno dla moich podopiecznych z DPS-u. Będą piękną odmianą w ich monotonbyn menu:-)Sciskam Cię dziękując za odwiedziny oraz komentarz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu,dziękuję. Myślę, że będziesz musiała te rożki przygotowywać bardzo często. Pozdrawiam:)

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. Domyśliłam się. Moja klawiatura od jakiegoś czasu szwankuje, szczególnie przycisk z literą "m" i czasami komentarze, które wysyłam bez wcześniejszego sprawdzenia, sprawiają wrażenie, jakby pisał je ktoś na rauszu:)

      Usuń